Sobota19. október 2024, meniny má Kristián, zajtra Vendelín

Nemecko schválilo obranné vybavenie pre Turecko za 103 miliónov eur

(Zdroj: pixabay.com)

BERLÍN - Nemecká vláda po rokoch malého objemu vývozu zbraní do Turecka opäť povolila rozsiahle dodávky pre Ankaru, svojho partnera v NATO. Informujeme podľa tlačovej agentúry DPA.

Nemecké ministerstvo hospodárstva v odpovedi na parlamentnú otázku poslanca populistickej strany BSW uviedlo, že od 13. októbra bolo v tomto roku vydaných 69 licencií v hodnote 103 miliónov eur vrátane zbraní v hodnote 840.000 eur. Podľa ministra hospodárstva Roberta Habecka však do štatistík ešte nebol zahrnutý celý rad vývozov.

Zelenú dostala aj dodávka 101 rakiet

Habeck v septembrovom liste adresovanom zákonodarcom uviedol, že Spolková rada povolila spoločnostiam Thyssenkrupp Marine a Atlas Elektronik vývoz 28 torpéd Seahake vrátane príslušenstva a náhradných dielov za 156 miliónov eur. Výbor, ktorému predsedá nemecký kancelár Olaf Scholz, dal zelenú aj dodávke 101 rakiet od nemeckého výrobcu MBDA, ktorých hodnota nebola zverejnená.

Turecko chce okrem iného kúpiť 40 stíhacích lietadiel typu Eurofighter

V sobotu popoludní sa mal Scholz v Istanbule stretnúť s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, s ktprým mal rokovať aj o obrannom exporte. Počas svojej návštevy Berlína pred rokom dal Erdogan jasne najavo, že by rád videl silnejšiu obnovenú spoluprácu v oblasti obrany. Turecko chce okrem iného kúpiť 40 stíhacích lietadiel typu Eurofighter, ktoré vyrába i Nemecko. Nemecká vláda to ešte musí schváliť, ale na štvrtkovom summite EÚ v Bruseli Scholz povedal, že je za to, aby Spojené kráľovstvo rokovalo s Tureckom o takejto dohode.

Až do neúspešného vojenského prevratu v Turecku v roku 2016 nemecká vláda schválila rozsiahly vývoz zbraní do tejto krajiny vrátane dodávky komponentov pre šesť ponoriek, čo však Grécko ostro skritizovalo. Po pokuse o prevrat a inváziu tureckých vojsk do severnej časti Sýrie boli vývozné licencie v uplynulých rokoch výrazne znížené na nízku dvojcifernú alebo jednocifernú sumu v miliónoch eur.

Viac o téme: NemeckoTureckoObranné vybavenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu