Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

Mnoho ťažko zranených detí nemôže opustiť Pásmo Gazy a zomiera

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

ŽENEVA - Organizácia Spojených národov (OSN) v piatok vyhlásila, že vo vojne zmietanom Pásme Gazy zomiera mnoho vážne zranených detí, pretože sanitkám s pacientmi väčšinou nedovolia opustiť územie enklávy. Informuje o tom agentúra DPA.

"Tí, ktorí sotva prežili nemilosrdné bombardovanie, sú následne odsúdení na smrť následkom svojich zranení," vyhlásil hovorca Detského fondu OSN (UNICEF) James Elder. Počet evakuovaných detí podľa neho dramaticky klesol od mája, keď zatvorili priechod Rafah na hraniciach s Egyptom. Napriek nebezpečnej situácii sú postihnutí vydaní na milosť a nemilosť ľahostajnej byrokracii, uviedol hovorca UNICEF-u. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že v Pásme Gazy vyžaduje akútny prevoz do nemocnice mimo oblasti viac ako 12.000 pacientov. Hovorca WHO preto vyzval na urýchlené zriadenie humanitárnych koridorov.

DPA pripomína, že izraelská armáda bombarduje a podniká pozemnú ofenzívu v Pásme Gazy už viac ako rok. Cieľom jej operácie je zničiť hnutie Hamas. To pred rokom uskutočnilo útok na Izrael, pri ktorom zomrelo 1200 ľudí. Ministerstvo zdravotníctva v Gaze pod kontrolou Hamasu uviedlo, že pri izraelskej operácii zahynulo už viac ako 40.000 osôb. Ministerstvo však nerozlišuje medzi civilnými a vojenskými obeťami.

Viac o téme: DetiIzraelPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu