Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

Boje neutíchajú! Na juhu Libanonu zahynuli štyria izraelskí vojaci a novinári

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla)

JERUZALEM - Izraelská armáda vo štvrtok oznámila, že štyria jej vojaci zahynuli v bojoch proti hnutiu Hizballáh na juhu Libanonu. Informuje správa agentúry AFP.

Mená padlých vojakov zverejnila armáda vo vyhlásení, o život prišli v stredu. Od spustenia vojenskej operácie na juhu Libanonu na konci septembra prišlo dosiaľ o život 26 izraelských vojakov. Izrael tvrdí, že jeho cieľom je vytlačiť bojovníkov militantného hnutia Hizballáh z pohraničných oblastí, aby sa desaťtisíce Izraelčanov mohli vrátiť do svojich domovov, odkiaľ odišli pred cezhraničnými útokmi Hizballáhu.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Iránom podporovaný Hizballáh začal útočiť na Izrael pred viac ako rokom na znak solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gaze, kde Izrael vedie vojnu proti militantnému hnutiu Hamas. Konflikt v Pásme Gazy vypukol po útoku Hamasu na juh Izraela zo 7. októbra 2023.

Zahynuli aj traja novinári

Najmenej traja novinári zahynuli pri piatkovom rannom útoku izraelského letectva na hotel v meste Hásibajjá ležiacom na juhovýchode Libanonu neďaleko hraníc so Sýriou. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP. Na hotel, kde bývalo aj niekoľko ďalších novinárov, zaútočili izraelské vojenské lietadlá o 2.30 h SELČ, uviedla libanonská tlačová agentúra NNA. 

O život prišli kameraman a technik pracujúci pre televíziu al-Majadín blízku militantnému hnutiu Hizballáh, ako aj kameraman pracujúci pre al-Manár, televízny kanál Hizballáhu. Podľa ďalších novinárov nachádzajúcich sa na mieste dostal hotel priamy zásah. Terčom izraelského náletu bolo aj mesto aš-Šuvajfat ležiace juhovýchodne od Bejrútu, ktorý zničil dve budovy a spôsobil rozsiahly požiar. K útoku došlo krátko po tom, ako hovorca izraelskej armády tamojších obyvateľov vyzval na evakuáciu, pretože sa nachádzajú sa v blízkosti objektov patriacich Hizballáhu.

Viac o téme: VojnaBojeIránIzraelLibanonHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu