Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

V Hodoníne pri hraniciach so Slovenskom sa potvrdila vtáčia chrípka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - V českom meste Hodonín pri hraniciach so SR sa potvrdilo ďalšie ohnisko vtáčej chrípky. Od začiatku roka ide už o ôsme ohnisko v českom komerčnom chove a ďalších 27 ich bolo potvrdených v drobnochovoch. V utorok to na svojom webe uviedla česká Štátna veterinárna správa, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Ohnisko sa objavilo v chove hydiny spoločnosti Rybárstvo Hodonín, v ktorom sa nachádza asi 7000 vtákov - chovných aj výkrmových husí či kačíc. Chovateľ krajskej veterinárnej správe nahlásil zvýšený úhyn výkrmových husí. "Uhynuli necelé dve stovky husí, pri ďalších kusoch boli pozorované príznaky nervového charakteru typické pre vtáčiu chrípku," uviedla veterinárna správa s tým, že jej inšpektori na mieste ihneď zaviedli predbežné opatrenia, ktorých cieľom bolo zabrániť šíreniu nákazy.

"Vyšetrenie odobraných vzoriek v Štátnom veterinárnom ústave potvrdilo pri uhynutých kusoch vtáčiu chrípku H5N1. Zvyšné kusy v hospodárstve budú utratené. Okolo ohniska bude vymedzené trojkilometrové ochranné pásmo a desaťkilometrové pásmo dozoru," napísala veterinárna správa. Dodala, že v pásmach budú vyhlásené mimoriadne veterinárne opatrenia, ktoré okrem iného obmedzia presuny hydiny, uskutoční sa súpis chovov hydiny a zakážu sa hromadné akcie, ako napríklad burzy či výstavy vtákov.

Viac o téme: Vtáčia chrípkaSlovenskoHodonín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu