Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

Teroristický útok v Maďarsku: Plán odhalila americká tajná služba! Polícia zdržala šesť ľudí v krčme

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Americké tajné služby varovali maďarské úrady pred možným ozbrojeným činom v deň štátneho sviatku 23. októbra na výročie protisovietskeho povstania. Informoval o tom portál Telex.hu, podľa ktorého kvôli tomu protiteroristická centrála v uplynulom týždni zadržala šesť ľudí. Žiadne skutočné zbrane u nich ale policajti nenašli, len ich airsoftové verzie.

Informácie o príprave atentátu úrady zatiaľ nepotvrdili, zdroje z maďarskej vlády ale serveru Index.hu povedali, že istá internetová skupina mladých ľudí debatovala o ozbrojenej akcii v blízkej budúcnosti. Cieľom sa mali stať nespresnené chránené osoby. Šesticu zadržala polícia pred jednou z budapeštianskych krčiem, žiadne strelné zbrane u nich ale neobjavila.

archívne video

Maďarsko prisľúbilo predĺženie ochrany vzdušného priestoru SR a nebude bojkotovať predsedníctvo Maďarska (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Telex uviedol, že maďarské úrady berú americké varovanie vážne, a to aj vzhľadom na dianie v zahraničí, keď sa v uplynulých mesiacoch stalo terčom útokov viacero popredných politikov. Pokus o atentát prežili napríklad niekdajší americký prezident a terajší republikánsky kandidát na hlavu štát Donald Trump či slovenský premiér Robert Fico. Fica v máji vážne postrelil 71-ročný aktivista, v júli potom strelné zranenia ucha utrpel tiež Trump.

Maďarské povstanie v roku 1956, ktorým sa krajina postavila diktatúre z Moskvy, sovietska armáda krvavo potlačila. Podľa oficiálnych štatistík prišlo o život asi 2700 ľudí, skoro 20 000 ďalších utrpelo zranenia. Na 176 000 ľudí z Maďarska emigrovalo. Imre Nagy, jeden z najvýraznejších symbolov revolúcie, skončil na popravisku.

V roku 1989 v deň výročia povstania vyhlásili maďarskí predstavitelia tretiu republiku, čím v krajine vyvrcholil pád komunizmu.

Viac o téme: VarovaniePolícia USAMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu