Streda23. október 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Českí ľudovci predstavili nové vedenie: FOTO V čele strany je aj bývalá Miss Európy!

Nový predseda KSU-ČSL Marek Výborný a podpredsedkyňa Monika Brzesková (za slobodna Žídková), ktorá bola v roku 1995 Miss ČR aj Miss Europe Zobraziť galériu (2)
Nový predseda KSU-ČSL Marek Výborný a podpredsedkyňa Monika Brzesková (za slobodna Žídková), ktorá bola v roku 1995 Miss ČR aj Miss Europe (Zdroj: FILIP FOJTÍK/MAFRA/Profimedia)

OLOMOUC – Česká vládna strana sa rok pred parlamentnými voľbami rozhodla pre zmenu. Do čela KDU-ČSL sa vracia staronový predseda Marek Výborný (48), ktorý v súčasnej dobe pôsobí ako minister poľnohospodárstva. Nahradil tak doterajšieho predsedu, ministra práce, Mariana Jurečku. Nové vedenie okrem iného vyvrátilo akúkoľvek možnosť o konaní predčasných volieb, keď jednoznačne podporilo spoluprácu s ODS a Top 09 v koalícii Spolu.

Česká vládna strana "Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová" (KDU-ČSL) zmenila po takmer piatich rokoch svojho predsedu. Do vedenia sa vracia stará tvár v podobe súčasného ministra poľnohospodárstva a expredsedu strany Marek Výborný. Ten nahradil doterajšieho šéfa ľudovcov a ministra práce Mariana Jurečku. Prvým podpredsedom bol zvolený ďalší bývalý predseda, terajší poslanec Pavel Bělobrádek. 

Bývalá Miss ČR a Miss Europe

V najužšom vedení budú aj štyria nováčikovia. Radovými podpredsedami KDU-ČSL sa v Olomouci stali starostka Kravař na Opavsku Monika Brzesková, ktorá sa pod dievčenským menom Žídková v roku 1995 stala Miss Českej republiky a Miss Europe, námestník ministra zdravotníctva Václav Pláteník, námestník ministra zahraničných vecí Eduard Hulicius. 

Memorandum o spolupráci

Delegáti zjazdu KDU-ČSL okrem voľby vedenia tiež podporili ďalšiu spoluprácu v koalícii Spolu pre snemovné voľby v budúcom roku. Výborný dostal mandát podpísať memorandum s ODS a TOP 09, ktoré otvorí cestu k rokovaniu o možnej predvolebnej spolupráci v rámci koalície Spolu. Lídri troch vládnych strán by ho mali podpísať na konci októbra.

Spoluprácu zjazd podmienil tým, že budú zachované dôstojné podmienky pre všetkých koaličných partnerov a v spoločnom volebnom programe budú zohľadnené základné programové priority KDU-ČSL. O spoločnej kandidatúre v koalícii Spolu sa Výborný chystá rokovať s predsedom ODS a premiérom Petrom Fialom a šéfkou TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou.

Jasný odkaz 

Štyridsaťosemročný Výborný odstúpil z čela strany v novembri 2019 s ohľadom na rodinu po náhlom úmrtí manželky. Vo vedení strany ho v januári 2020 nahradil Jurečka. Nový šéf strany po svojom zvolení povedal, že jeho práca na čele KDU-ČSL bude smerovať k tomu, aby strana uspela budúci rok v parlamentných voľbách. 

Novinárom dnes povedal, že sa chce spolu s členmi obmeneného vedenia pred snemovnými voľbami zamerať na prorodinné témy, dostupnosť bývania s rozumným nájmom, vzdelávanie a princípy zodpovednej solidarity. "KDU-ČSL chce tiež brániť extrémom a zároveň byť konštruktívne. Ďakujeme! Čaká nás len práca a drina, ale pre náš úspech v budúcom roku urobíme maximum," uviedol. Nové predsedníctvo považuje za dobrý mix kontinuity s novými tvárami.

Jurečka neodchádza

S Jurečkou a Hladíkom novozvolený predseda ďalej počíta. Jurečka podľa neho zostáva vicepremiérom, aj keď už nie je predsedom strany. V komunikácii KDU-ČSL plánuje Výborný spolupracovať s juhomoravským hajtmanom Jánom Grolichom, ktorý jasne vyhral v nedávnych krajských voľbách, do vedenia strany ale nechcel kandidovať. "Ľudovci nemajú moralizovať a vychovávať, ale venovať sa praktickej politike," domnieva sa Výborný.

 
Posted by KDU-ČSL on Tuesday, June 25, 2019

Politológovia od Výborného nečakajú výrazné zmeny v presadzovaných témach či smerovaní KDU-ČSL. Členská základňa voľbou ukázala, že si praje kontinuitu. Aj podľa komentátorov je zvolenie staronového predsedu KDU-ČSL stávkou na istotu a viac-menej kozmetickou zmenou, ktorou si vládna strana vybrala tú najmenej bolestivú cestu. 
 

Viac o téme: ČRMiss ČRKDU-ČSLPredsedaPolitikaMarian JurečkaMarek VýbornýMonika BrzeskováMonika ŽídkováMiss Europe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu