Štvrtok10. október 2024, meniny má Slavomíra, zajtra Valentína

Česko od novej Európskej komisie očakáva rýchle kroky k zlepšeniu návratovej politiky, informuje Rakušan

Vít Rakušan
Vít Rakušan (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

PRAHA - Česko očakáva, že nová Európska komisia urýchlene podnikne kroky, ktoré povedú k účinnejšiemu vráteniu neúspešných žiadateľov o azyl. Po rokovaní ministrov vnútra krajín EÚ o súčasnom stave schengenského priestoru to vo štvrtok v Luxemburgu povedal český minister Vít Rakušan. Kontroly na vnútorných hraniciach Únie musia podľa neho byť len dočasným riešením.

"Rýchla návratová politika a fungovanie ochrany vonkajších hraníc za nasadenia dostatočných síl Frontexu a dobrej spolupráce členských krajín je cestou k tomu, aby vnútorné hranice schengenského priestoru mohli zostať otvorené," povedal český minister. Na základe pravdepodobného nového zloženia Európskej komisie očakáva, že sa bude snažiť tento prístup podporovať.

archívne video

Vít Rakušan: Chceli sme zaviesť na hraniciach prekážku pre nelegálnych migrantov (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Podľa Rakušana je v otázke návratovej politiky potrebné hľadať nové koncepty. "Jedným z nich môže byť akýsi 'návratový hub', to znamená, že ľuďom, ktorí nemajú v tej chvíli legálne právo pobývať na území EÚ, by mohli procedúry prebiehať v niektorých z tretích krajín," uviedol ako príklad šéf českého rezortu vnútra. V súčasnosti na takom koncepte podľa jeho slov pracuje Taliansko s Albánskom.

S ministrami hovorili aj o súčasných kontrolách na hraniciach niektorých štátov vnútri EÚ. Už v stredu tento prístup kritizovali premiéri ČR a Poľska na spoločnom zasadnutí svojich vlád v Prahe. Podľa Rakušana ide o citlivú otázku. "Je ťažké sa proti takým rozhodnutiam vymedzovať v zhoršenej bezpečnostnej situácii, ale z princípu by sme naozaj mali stále poukazovať na to, že to musí byť dočasné riešenie... Riešili sme, že je potrebné s Nemeckom hovoriť a pýtať sa na nejaký časový horizont," priblížil obsah debaty s ministerskými kolegami.

Pripomenul im tiež, že v EÚ sa nachádzajú štyri milióny ukrajinských utečencov a podľa neho sa môže stať, že blížiaca sa zima vyvolá ďalšiu migračnú vlnu z Ukrajiny. Upozornil, že krajiny ako Poľsko a Česko už sú na hrane svojich kapacít, vyzval preto na celoeurópske riešenie. Zopakoval, že od EK požadovali dodatočnú finančnú pomoc pre najviac zasiahnuté krajiny, zopakovať to chce aj novej Komisii.

Viac o téme: VládaČeskoEurópska komisiaVít Rakušan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu