Pondelok21. október 2024, meniny má Uršuľa, zajtra Sergej

Eurokomisia navrhla rýchlejšie čerpanie financií EÚ po prírodných katastrofách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že chce pomôcť členským štátom EÚ postihnutých bezprecedentnými živelnými katastrofami. Zmeny nariadení EÚ sú aj v prospech Slovenska.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v tejto súvislosti spresnila, že eurokomisia navrhuje zmeny troch nariadení EÚ s cieľom zabezpečiť, aby sa finančné prostriedky Únie mohli rýchlo uvoľniť. Zmeny sa týkajú nariadení, ktorými sa riadi Európsky fond regionálneho rozvoja (EFRR), Kohézny fond (KF) a Európsky sociálny fond plus (ESF+) na programové obdobie 2021 – 2027, ako aj nariadenia o Európskom poľnohospodárskom fonde pre rozvoj vidieka (EPFRV) ako súčasti rámca na roky 2014 – 2022. Návrhy EK sú reakciou na povodne, ktoré postihli krajiny strednej a východnej Európy, a na prírodné požiare v Portugalsku v septembri 2024. Komisia tak umožní siedmim členským štátom (Poľsku, Rumunsku, Česku, Maďarsku, Portugalsku, Rakúsku a Slovensku) preprogramovať približne 18 miliárd eur (približne 17,7 miliardy v rámci fondov politiky súdržnosti a 588 miliónov eur v rámci EPFRV) na pomoc v súvislosti s vyčíňaním prírodných živlov.

Zavedú sa dve nové opatrenia

Tieto opatrenia zabezpečia, aby EÚ mohla pružne podporovať všetky členské štáty postihnuté prírodnými katastrofami súvisiacimi s klímou. "Keď dôjde ku klimatickým katastrofám, Európa je silnejšia, keď stojí pohromade. Účinky povodní v členských štátoch EÚ som videla na vlastné oči v septembri a prisľúbila som novú flexibilitu na podporu členských štátov pri obnove, oprave a rekonštrukcii. Tieto sľuby plníme. Prinášame skutočnú zmenu pre ľudí a regióny, ktoré tieto katastrofy tvrdo zasiahli. Poskytujeme členským štátom nástroje, aby boli odolnejšie a lepšie pripravené na budúce krízy," uviedla šéfka EK v správe pre médiá. Pondelňajšie návrhy poskytujú členským štátom dodatočnú flexibilitu pri využívaní časti fondov na opravu poškodenej infraštruktúry a vybavenia, poskytovanie potravinovej a základnej materiálnej pomoci a sociálnej a zdravotnej podpory a dočasnú podporu financovania režimov skráteného pracovného času.

Okrem toho sa v rámci EFRR a ESF+ zavedú dve nové opatrenia – dodatočné predbežné financovanie vo výške 30 percent ponúkne okamžitú likviditu na zmiernenie rozpočtového tlaku na postihnuté členské štáty, pričom EÚ bude môcť financovať až 100 percent podporovaných opatrení bez toho, aby bolo potrebné vnútroštátne spolufinancovanie na začatie rekonštrukčných prác. Vďaka zmenám navrhnutým v súvislosti s fondmi EÚ na rozvoj vidieka budú mať členské štáty väčšiu flexibilitu pri podpore poľnohospodárov, vlastníkov lesov a podnikov postihnutých prírodnými katastrofami. Členské štáty budú môcť priamo a rýchlo poskytovať núdzovú pomoc poľnohospodárom, vlastníkom lesov a malým a stredným podnikom vo forme jednorazových platieb. Návrh EK musia ešte odobriť Európsky parlament a Rada EÚ. Členské štáty samotné rozhodnú, ako najlepšie využiť túto flexibilitu, koľko finančných prostriedkov mobilizovať na riešenie nedávnych katastrof, pričom sa zohľadnia ich osobitné potreby.

Viac o téme: EurokomisiaFianancieKatastrofy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu