Streda23. október 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Tisíckam ľudí porastú platy o nemalú sumu! Minister Tomáš prezradil detaily: Hore majú ísť aj príplatky

Erik Tomáš Zobraziť galériu (3)
Erik Tomáš (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minimálna mzda sa v roku 2026 podľa kvalifikovaných odhadov zvýši v medziročnom porovnaní o približne sto eur. V nasledujúcom roku by mala byť minimálna mzda na úrovni 816 eur, pričom v nasledujúcom roku by mala dosiahnuť sumu 920 eur. Vplyvom ďalšieho rastu by sa mala následne v roku 2027 dostať na úroveň 970 eur, uviedol to v stredu po schválení novely zákona o minimálnej mzde minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

"Tu máte možnosť vidieť, ako nová legislatíva zmení celú situáciu. V roku 2025 je určená minimálna mzda ešte po starom, keďže nedošlo k dohode medzi sociálnymi partnermi v tomto roku a starý automat určoval túto minimálnu mzdu, tak minimálna mzda v roku 2025 je 816 eur. Ale keď sa v budúcom roku sociálni partneri nedohodnú, nový automat už stanoví minimálnu mzdu omnoho vyššiu ako bola doteraz," uviedol Tomáš.

aktuálne video

Tlačová konferencia Erika Tomáša na tému Zákon o minimálnej mzde (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Rýchlejší rast minimálnej mzdy by mal znamenať taktiež rýchlejšie stúpanie za príplatky za prácu v noci a počas víkendov. V tejto súvislosti minister poukázal na fakt, že zvýšenie automatu z 57 % na 60 % bude predstavovať rozdiel na príplatkoch v hodnote 11 miliónov eur pri súčasnom celkovom objeme 800 miliónov eur. Toto navýšenie tak považuje za zvládnuteľné pre podnikateľský sektor.

Erik Tomáš
Zobraziť galériu (3)
Erik Tomáš  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Novelou zákona by sa malo zároveň posilniť kolektívne vyjednávanie. Kolektívne zmluvy vyššieho stupňa by mali byť rozšírené tak, že pokiaľ sa reprezentatívne organizácie odborov a zamestnávateľov v konkrétnom sektore dohodnú na nových podmienkach, tieto podmienky budú platiť pre všetkých zamestnancov v konkrétnom sektore, doplnil Tomáš.

Erik Tomáš
Zobraziť galériu (3)
Erik Tomáš  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"My týmto balíkom, touto legislatívou, napĺňame európsku smernicu, pretože európska smernica požaduje od svojich členských štátov primeranú minimálnu mzdu, ako aj posilnenie kolektívneho vyjednávania. A som rád, že sme to stihli v čase na to určenom, pretože mali sme to stihnúť do polovice novembra," uzavrel šéf rezortu.

Viac o téme: Minimálna mzdaErik Tomáš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu