Sobota19. október 2024, meniny má Kristián, zajtra Vendelín

Trump by v prípade čínskej agresie voči Taiwanu uvalil vysoké clá

(Zdroj: SITA/AP/Matt Rourke)

WASHINGTON - Pokiaľ by Čína "šla na Taiwan", kandidát Republikánskej strany na prezidenta USA Donald Trump by uvalil na Peking dodatočné clá. Trump to povedal v rozhovore, ktorý poskytol v piatok denníku Wall Street Journal. Informuje o tom agentúra Reuters.

archívne video

Biely dom zverejnil video z návštevy premiéra Petra Pellegriniho

"Povedal by som: ak pôjdete na Taiwan, tak mrzí ma to, ale nemám na výber. Uvalím na Vás 150-percentné až 200-percentné clá," vyhlásil bývalý americký prezident. Na otázku, či by použil v prípade čínskej blokády Taiwanu vojenskú silu, Trump odvetil, že k takému scenáru by neprišlo, pretože čínsky prezident Si Ťin-pching ho rešpektuje. "Mal som s ním veľmi silný vzťah," povedal Trump. "Nemusel by som (použiť vojenskú silu), pretože ma rešpektuje a vie, že som totálne prepnutý."

Skvelý vzťah s Putinom

V rozhovore sa Trump vyjadril aj k ruskej invázii na Ukrajine a zopakoval, že keby bol teraz prezidentom USA on, ruský prezident Vladimír Putin by si nedovolil zaútočiť na Ukrajinu. "Ja som Putinovi povedal: Vladimír, máme skvelý vzťah... Vladimír, ak pôjdeš po Ukrajine, tak na Teba udriem tak tvrdo, že sa z toho nespamätáš. Zasiahnem Ťa priamo uprostred poondiatej Moskvy," Trump opísal pre denník svoju údajnú bývalú komunikáciu s Putinom.

Viac o téme: USAČínaDonald TrumpTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu