Sobota19. október 2024, meniny má Kristián, zajtra Vendelín

NATO stanoví jednotné normy pre vojenské vybavenie členských štátov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Armando Babani)

BRUSEL - NATO sa v piatok zaviazalo vypracovať spoločné normy pre vojenské vybavenie s cieľom posilniť kompatibilitu medzi členskými štátmi. Ako prvé vytvorí normy pre muníciu. Informuje o tom agentúra AFP.

Armády 32 členských krajín NATO by tak mohli lepšie spolupracovať vďaka spoločným pravidlám pre postupy a vybavenie, vrátane delostrelectva, munície a lietadiel.

archívne video

Robert Fico po summite EÚ o členstve Ukrajiny v NATO a severokórejských vojakoch (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

"Normy sú rozhodujúce pre našu schopnosť spoločne bojovať. Prísnejšie normy pomôžu znížiť náklady na obranu," uviedol generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Mark Rutte po stretnutí ministrov obrany členských štátov NATO v Bruseli.

Problém, ktorý trápi Alianciu

Problém, ktorý trápi Alianciu už desaťročia, sa výraznejšie prejavil počas vojny na Ukrajine. Ako povedal vlani ukrajinský diplomat, náboj z Holandska sa nezmestil do kanóna z Nemecka.

NATO má približne 2000 noriem a takmer 200 pracovných skupín v tejto oblasti. Normy upravujúce postupy sa implementujú ľahšie, problém nastáva pri normách zameraných na vojenské vybavenie. Do vývoja nového zariadenia majú byť zapojení aj samotní výrobcovia.

Viac o téme: VybavenieArmádaNormyNATOČlenské štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu