Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Británia sa pripojila k európskej iniciatíve vývoja rakiet dlhého doletu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Británia sa bude spoločne s ďalšími európskymi krajinami podieľať na vývoji rakiet dlhého doletu, oznámil vo štvrtok britský minister obrany John Healey. Informujú o tom správy z agentúr AFP a Reuters.

"Spolu s Nemeckom, Francúzskom, Poľskom a niekoľkými ďalšími štátmi sa oficiálne zaväzujeme k programu (vývoja) rakiet dlhého doletu," povedal britský minister na okraj stretnutia ministrov obrany členských krajín NATO v Bruseli.

archívne video

Hamas umiestnil rakety do postieľky malého dievčatka a protitankové strely do detského kočíka (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

"Budeme pracovať na zlepšení integrácie, a tým aj účinnosti našich európskych systémov protivzdušnej obrany," povedal Healey novinárom. Nespresnil dĺžku doletu rakety, na ktorej vývoji sa majú štáty podieľať. Podľa jeho slov sa krajiny na bližších detailoch ešte nedohodli.

Ešte v júli na summite NATO vo Washingtone oznámilo Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Poľsko, že budú spolupracovať na vývoji rakiet s dosahom viac ako 500 kilometrov.

Britský minister obrany ďalej uviedol, že Británia je pripravená v prípade potreby urýchlene vyslať tisíce vojakov do Estónska. Vojaci by posilnili východné krídlo NATO proti hrozbe zo strany Ruska.

Viac o téme: NATOVeľká BritániaEurópska úniaRakety dlhého doletu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu