Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Ďalšie masívne záplavy v Európe: To najhoršie ešte len príde, civilná ochrana je v plnej pohotovosti!

Taliansko a Francúzsko zasiahlo extrémne počasie, úhrn zrážok na niektorých miestach dosiahol 700 mm
Taliansko a Francúzsko zasiahlo extrémne počasie, úhrn zrážok na niektorých miestach dosiahol 700 mm (Zdroj: X/@moneypuntoit, @Radio1Rai)

LOMBARDIA – Taliansko už druhý deň sužujú extrémne prehánky, silné nárazy vetra a krupobitie. Podľa civilnej ochrany by malo v nadchádzajúcich hodinách dôjsť k ďalšiemu zhoršeniu poveternostných podmienok, ktoré sa rozšíria na zvyšok severu, do centrálnych Tyrhénskych oblastí a do Kampánie a stredozápadnej Sicílie. S extrémnym úhrnom zrážok bojuje aj Francúzsko.

Od včerajšieho večera pretrvávajú búrky nad Piemontom, Ligúriou, Emilia-Romagna, ale aj Toskánskom. V nadchádzajúcich hodinách by sa mali presunúť cez Lazio, Umbriu a Kampániu až na Sicíliu. Extrémne búrky sprevádza silná elektrická aktivita, krupobitie a silné nárazy vetra. V Ligúrii vyhlásili výstrahu druhého stupňa, informovalo talianske Leggo.

Sestry požiadali ministra, aby sa konsolidácia nedotkla miezd zdravotníkov (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Zlé počasie by malo pokračovať aj v piatok 18. októbra a ohroziť oblasti, ktoré už nápor vody nezvládajú. Civilná ochrana varovala obyvateľov, aby sa nezdržiavali v blízkosti riek a podchodov a vyhýbali sa aj stromom, lešeniam a odstránili ťažké predmety z balkónov.

Najdramatickejšia situácia je v povodí Alto Brenta-Bacchiglione-Alpone ale aj v povodí Muson dei Sassi. Výrazné zvýšenie hladiny vodných tokov v pohorí môže spôsobiť aj zosuv pôdy. V Siene museli zatvoriť školy a technická údržba mesta je v plnom nasadení.

Rovnako kritickú situáciu hlásia aj z Francúzska, kde kvôli extrémnym úhrnom zrážok museli rovnako zavrieť viaceré školy. V krajine platí druhý stupeň výstrahy a viac ako tisíc ľudí muselo byť evakuovaných. Tu zasiahli dažde najmä stredovýchod a juhovýchod Francúzska.

Úhrn zrážok bol na niektorých miestach v rozsahu 600 až 700 mm a v Paríži došlo aj k tragickej udalosti, keď na rodinu spadol strom. Otec rodiny nehodu neprežil. V Givors, južne od Lyonu voda siahala až po kolená a množstvo ciest ako aj diaľnica medzi Lyonom a Saint-Etienne museli byť uzavreté.

Viac o téme: ZáplavyTalianskoFrancúzskoExtrémny úhrn zrážok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu