Utorok15. október 2024, meniny má Terézia, Tereza, zajtra Vladimíra

MIMORIADNY ONLINE Ruské útoky si vyžiadali jednu obeť a najmenej 16 zranených: Ukrajina poprela dodávky dronov do Mali

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

KYJEV, MOSKVA - Ruský vzdušný útok na Mykolajivskú oblasť na juhu Ukrajiny si vyžiadal jednu obeť, najmenej 11 ľudí utrpelo zranenia, uviedol v utorok miestny gubernátor. Informuje o tom správa z agentúry Reuters. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Za jeden deň bolo zničených 5 cieľov: dva samohybné delostrelecké systémy, dve raketomety BM-27 Uragan a ďalší dôležitý objekt.

Za jeden deň bolo zničených 5 cieľov: dva samohybné delostrelecké systémy, dve raketomety BM-27 Uragan a ďalší dôležitý objekt. (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

8:59 Irán v utorok odsúdil nové sankcie EÚ a Británie voči Teheránu a poprel, že by Rusku poskytol balistické rakety, ktoré by Moskva mohla použiť vo vojne na Ukrajine. Vyplýva to z vyjadrenia hovorcu iránskeho ministerstva zahraničných vecí Esmáíla Bagájího, informuje agentúra Reuters.

8:47 Najmenej jednu zabitú ženu a 16 ranených osôb si v noci na dnes vyžiadal ruský vzdušný útok na Mykolajivskú oblasť na juhu Ukrajiny, oznámil šéf oblastnej správy Vitalij Kim. Stav niektorých zranených je podľa neho vážny.

8:35 Ukrajinské ozbrojené sily v utorok uviedli, že počas nočných útokov zostrelili 12 zo 17 ruských dronov, ktoré útočili vo viacerých oblastiach Ukrajiny. Informuje agentúra Reuters. Ukrajinské vzdušné sily na platforme Telegram uviedli, že štyri z bezpilotných lietadiel, ktoré neboli zostrelené, sa stratili, pravdepodobne v dôsledku použitia prostriedkov elektronického boja.

8:11 Ruské úrady v utorok oznámili, že po 67 dňoch zachránili muža, ktorý sa na malom člne stratil vo vodách Tichého oceánu. Muž bol na plavbe spolu so svojím synovcom a bratom, ktorí však neprežili. Informujú o tom správy z agentúr Reuters, TASS a príspevkov na sociálnej sieti Telegram.

8:03 Ruský minister obrany Andrej Belousov viedol "zásadné" rozhovory s vysokopostaveným predstaviteľom čínskej armády Čang Jou-siaom v Pekingu. Obaja sa zhodli na potrebe posilnenia vzťahov krajín, uviedla v utorok ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti. Informuje agentúra Reuters.

7:59 Maďarsko rokuje s ruskou štátnou plynárenskou spoločnosťou Gazprom o dodatočných dodávkach plynu v budúcom roku. Uviedol to maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó v rozhovore s ruskou spravodajskou agentúrou RIA. Vyhlásil tiež, že Budapešť by vetovala sankcie Európskej únie voči Rusku, ak by bola Maďarsku zrušená výnimka na nákup ruskej ropy.

7:44 Európska únia v pondelok oznámila, že na päť osôb a jeden subjekt uvalila sankcie za konanie vedúce k destabilizácii Moldavska. Sankcie sú namierené proti ruskému vplyvu v Moldavsku. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

7:21 Ruské veľvyslanectvo v Nórsku zníži v súlade s požiadavkami nórskej strany počet svojich zamestnancov na dve osoby. Vyplýva to z vyhlásenia veľvyslanectva zverejneného v pondelok na sociálnej sieti Facebook. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Rusko útočilo na juhu Ukrajiny

"Stav niektorých zranených je vážny," informoval gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim prostredníctvom sociálnej siete Telegram.

Oblasť aj jej hlavné mesto, prístav Mykolajiv, sa od začiatku ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine vo februári 2022 stalo častým cieľom ruských útokov. Minulotýždňový raketový útok spôsobil škody v sklade v infraštruktúrnom zariadení. Pri útoku vypukol požiar, ktorý sa podľa Kima podarilo uhasiť.

Raketový útok z júla si vyžiadal tri obete a viacerých zranených, útok dronov koncom apríla vážne poškodil miestny hotel a energetickú infraštruktúru.

Ukrajina poprela dodávky dronov povstalcom v Mali

Ukrajina poprela správy zahraničných médií, podľa ktorých sa podieľala na dodávkach bezpilotných lietadiel povstalcom v Mali, informovali dnes tlačové agentúry s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinskej diplomacie.

Podľa francúzskeho listu Le Monde tuarežskí bojovníci v západoafrickej krajine používajú ukrajinské drony a "diskrétnu, ale odhodlanú" podporu Kyjeva v boji proti malijskej armáde a žoldnierom z ruskej Wagnerovej skupiny, ktorí bojujú po boku armády, poznamenala agentúra Reuters.

"Ukrajina dôrazne odmieta obvinenia, ktoré nedávno zverejnili medzinárodné médiá o údajnom zapojení nášho štátu do dodávok bezpilotných lietadiel v Mali," uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničia.

Mali, kde sa armáda chopila moci pri prevratoch v rokoch 2020 a 2021, bojuje už roky s islamistickým povstaním, pričom blízko hraníc Mali s Alžírskom sa odohrávajú ťažké boje proti tuarežským povstalcom. V auguste Mali prerušilo diplomatické styky s Ukrajinou kvôli výrokom ukrajinských predstaviteľov, že povstalci dostali všetky "potrebné" informácie na podniknutie útokov, pri ktorých údajne na severe Mali prišli o život desiatky malijských vojakov a ruských žoldnierov.

Rusko, ktoré v posledných rokoch zosilnelo snahy o získanie vplyvu v Afrike, vrátane Mali, obvinilo Ukrajinu, že otvorilo "druhý front" proti Rusku svojou podporou rebelov v afrických štátoch spriatelených s Moskvou. Moskva vedie od februára 2022 ničivú vojnu proti Ukrajine, v ktorej prišli o život tisíce ľudí, v drvivej väčšine Ukrajinci, pripomenul Reuters.

Viac o téme: BojeútokyRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu