Pondelok21. október 2024, meniny má Uršuľa, zajtra Sergej

Podľa Von der Leyenovej Moldavsko ukazuje, že chce európsku budúcnosť

Ursula von der Leyenová
Ursula von der Leyenová (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRUSEL - Moldavsko ukazuje, že chce európsku budúcnosť, vyhlásila v pondelok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Reagovala tak na výsledky referenda o ústavnom ukotvení smerovania krajiny do Európskej únie a víťazstvo prozápadnej prezidentky Maie Sanduovej v prvom kole prezidentských volieb.

"Tvárou v tvár ruským hybridným taktikám Moldavsko ukazuje, že je nezávislé, silné a chce európsku budúcnosť," napísala von der Leyenová v príspevku na sociálnej sieti X. V nedeľňajšom prvom kole prezidentských volieb zvíťazila proeurópska prezidentka Maia Sanduová. Nezískala však potrebnú nadpolovičnú väčšinu hlasov a v druhom kole sa 3. novembra stretne s proruským kandidátom Alexandrom Stoianoglom. Tesná väčšina voličov v súbežnom referende hlasovala za ústavné ukotvenie smerovania krajiny do EÚ.

Hlasovanie podľa Európskej únie a moldavských úradov sprevádzalo bezprecedentné zasahovanie zo strany Ruska. Moldavské orgány tvrdia, že Moskva pred voľbami a referendom zintenzívnila svoju kampaň hybridnej vojny, ktorej cieľom je destabilizovať krajinu a prekaziť jej cestu do Únie. Na výsledky reagovala aj predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová, ktorá zagratulovala Moldavsku k výsledkom hlasovania. "Výborne, Moldavská republika! Ďakujem za statočnosť," uviedla. "Európa je Moldavsko. Moldavsko je Európa," napísala Metsolová v rumunčine a dodala, že "naša budúcnosť bude písaná spoločne".

Viac o téme: ReferendumMoldavskoUrsula von der Leyenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu