Pondelok14. október 2024, meniny má Boris, zajtra Terézia, Tereza

Francúzskeho vedca Vinatiera odsúdili na tri roky v trestaneckej kolónii

(Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Na trojročné väzenie v trestaneckej kolónii odsúdili v pondelok v Rusku francúzskeho vedca Laurenta Vinatiera za porušenie tamojšieho zákona o tzv. zahraničných agentoch. Informuje agentúra Reuters a AFP.

Obžaloba žiadala pre 48-ročného Vinatiera trest v dĺžke "troch rokov a troch mesiacov strávených v trestaneckej kolónii", zatiaľ čo obhajoba požadovala pokutu. Samotný Vinatier vo svojej záverečnej reči po rusky povedal, že sa do Ruska zamiloval pred 20 rokmi, za ženu si vzal Rusku a v tejto krajine má mnoho priateľov. Zároveň sa ospravedlnil za porušenie predmetného zákona a zarecitoval verš od ruského básnika Alexandra Puškina. Jeden z jeho právnych zástupcov Pavel Mamonov po vynesení rozsudku novinárom povedal, že trest považuje obhajoba za príliš prísny a určite sa voči verdiktu odvolá.

Vinatiera, pracujúceho pre švajčiarsku mimovládnu organizáciu Centrum pre humanitárny dialóg, zadržala začiatkom júna ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB). Následne ho obvinili zo zhromažďovania citlivých vojenských informácií bez toho, aby sa zaregistroval ako zahraničný agent, za čo mu hrozilo päťročné väzenie. Francúzsky vedec sa však v septembri na pojednávaní k obvineniam priznal, v dôsledku čoho ho čakal zrýchlený proces bez podrobného preverovania dôkazov, ale hrozil mu aj miernejší trest. Francúzsko tvrdí, že Vinatiera v Rusku "svojvoľne zadržali", a vyzvalo na jeho okamžité prepustenie. Francúzsky prezident Emmanuel Macron pritom poprel, že by tento výskumník pracoval pre francúzsky štát, a jeho väzbu označil za súčasť dezinformačnej kampane Moskvy.

Viac o téme: RuskoFrancúzskoLaurent Vinatier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu