Nedeľa13. október 2024, meniny má Koloman, zajtra Boris

Podľa izraelského veľvyslanca je nepochopiteľné, že OSN ponechá mierovú misiu UNIFIL na juhu Libanonu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hassan Ammar)

NEW YORK - Izraelský veľvyslanec pri OSN Danny Danon v nedeľu označil skutočnosť, že svetová organizácia nestiahne svoju mierovú misiu v Libanone (UNIFIL) z oblasti na juhu Libanonu, kde izraelské jednotky bojujú proti militantnému hnutiu Hizballáh, za "nepochopiteľnú". Informuje agentúra Reuters.

"Teroristi z Hizballáhu využívajú stanovištia UNIFIL ako skrýše a miesta útokov. Nástojenie OSN na udržaní vojakov UNIFIL v palebnej línii je nepochopiteľné," uviedol Danon. Zároveň dodal, že okolnosti incidentu, do ktorého bola v nedeľu zapojená aj misia UNIFIL, sa vyšetrujú. Misia UNIFIL v nedeľu vyhlásila, že izraelské tanky v nedeľu ráno "násilne vstúpili" do jedného z jej stanovíšť v južnom Libanone pri obci Ramja. Izraelská armáda v tejto súvislosti uviedla, že jeden z jej tankov vstúpil niekoľko metrov na územie stanovišťa UNIFIL v južnom Libanone v nedeľu počas pokusu o evakuáciu zranených vojakov.

Armáda vo vyhlásení tvrdí, že jej kroky nepredstavovali nebezpečenstvo pre mierové sily OSN, cituje Reuters. UNIFIL okrem toho uvádza, že dym z neďalekého útoku sa v nedeľu rozšíril až do ich tábora. Viacerým príslušníkom mierových síl dym spôsobil podráždenie pokožky a žalúdočné problémy. Misia taktiež uviedla, že izraelskí vojaci v sobotu zastavili jeden z jeho logistických transportov a znemožnili mu prejazd. UNIFIL dohliada na hraničnú oblasť medzi Izraelom a Libanonom už niekoľko desaťročí. Do mierovej misie sa zapojilo už vyše 10.000 vojakov z viac než 50 krajín sveta.

Viac o téme: OSNIzraelUNIFIL
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu