Nedeľa13. október 2024, meniny má Koloman, zajtra Boris

Obrovské protesty proti reforme súdnictva! Sudcovia v Mexiku ukončia štrajky

(Zdroj: Getty Images)

MEXIKO - Federálni sudcovia a zamestnanci súdov v Mexiku sa rozhodli ukončiť takmer dvojmesačný štrajk proti kontroverznej justičnej reforme bývalého mexického prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora. Zamestnanci súdov sa vrátia do úradov v stredu. Informuje správa agentúry DPA.

Federálna asociácia sudcov (JUFED) v sobotu vyhlásila, že väčšina jej členov hlasovala za ukončenie štrajku. Zároveň sa však zaviazali pokračovať v "inej forme protestu". JUFED vo vyhlásení tiež žiadala Najvyšší súd krajiny, aby sa čo najskôr vyjadril k reforme. Obradorova úprava súdnictva totižto zahŕňa priamu voľbu sudcov, a to vrátane sudcov najvyššieho súdu.

archívne video

Protest na podporu Kultúrneho štrajku na Námestí SNP (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Podľa mexického denníka Milenio sa do štrajkov zapojilo vyše 50.000 ľudí. Najvyšší súd a federálne súdy sa preto počas štrajku zaoberali len naliehavými prípadmi. V septembri Kongres schválil kontroverznú reformu a podpísal ju aj odchádzajúci prezident, ktorého koncom mesiaca vystriedala Claudia Sheinbaumová. Podľa DPA nová hlava štátu reformu podporuje a očakáva sa, že bude pokračovať v politike svojho predchodcu.

Kritici sa obávajú, že v krajine, kde drogové kartely pravidelne používajú úplatky a zastrašovanie na ovplyvnenie úradov, by mohli byť volení sudcovia zraniteľnejší voči tlaku zločincov. DPA zároveň pripomína, že by sa mohla odborná kvalifikácia sudcov dostať do úzadia a politika získať väčší vplyv na súdnictvo.

Viac o téme: ReformaSúdnictvoŠtrajkyZamestnanci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu