Sobota12. október 2024, meniny má Maximilián, Maxim, Max, zajtra Koloman

Nikaragua prerušila diplomatické vzťahy s Izraelom kvôli útokom na Palestínu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg)

MANAGUA - Nikaragua v piatok oznámila, že prerušuje diplomatické styky s Izraelom, označiac izraelskú vládu za fašistickú a genocídnu. Informuje o tom agentúra Reuters.

Nikaragujská vláda vo svojom vyhlásení zdôvodnila prerušenie vzťahov útokmi, ktoré Izrael podniká na palestínske územia. Kongres krajiny už predtým v piatok schválil rezolúciu, v ktorej požaduje, aby Nikaragua podnikla kroky pri príležitosti príležitosti prvého výročia vojny v Pásme Gazy. Podľa nikaragujskej vlády sa teraz konflikt "rozširuje aj do Libanonu a vážne ohrozuje Sýriu, Jemen a Irán".

archívne video

Pod iránskym vedením sa agenti Hamasu naučili ovládať a vyrábať presné komponenty na výrobu rakiet a strategické zbrane. (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Vysoká pohotovosť pre ďalšiu eskaláciu

Blízky východ je v stave vysokej pohotovosti pre ďalšiu eskaláciu v regióne po tom ako Irán 1. októbra podnikol raketový útok na Izrael. Irán podporuje libanonské militantné hnutie Hizballáh, na ktoré sa Izrael zameral v sérii nedávnych smrtiacich útokov.

Irán je tiež spojencom administratívy nikaragujského prezidenta Daniela Ortegu. Nikaragua sa v posledných rokoch stáva čoraz izolovanejšou po tom ako Ortega v roku 2018 zasiahol proti protivládnym protestom, ktoré si podľa ľudskoprávnych organizácií vyžiadali okolo 300 mŕtvych.

Viac o téme: Diplomatické stykyIránIzraelNikaragua
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu