Sobota12. október 2024, meniny má Maximilián, Maxim, Max, zajtra Koloman

Biden žiada Izrael, aby sa vyhol útokom na mierových pracovníkov UNIFIL

Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein)

BEJRÚT - Americký prezident Joe Biden v piatok naliehal na Izrael, aby v konflikte s hnutím Hizballáh neútočil na príslušníkov Dočasných síl OSN v Libanone (UNIFIL). Minister obrany USA Lloyd Austin zasa vyzval svoj izraelský náprotivok Joava Galanta, aby zabezpečil ochranu pracovníkom mierových síl po tom, čo dvaja utrpeli zranenia pri piatkovom útoku izraelskej armády.

"Vyzval som na zaistenie bezpečnosti síl UNIFIL, koordináciu úsilia a čo najskorší prechod od vojenských operácií k diplomatickej ceste," uviedol Austin v príspevku na sociálnej sieti po telefonáte s Galantom.

Lloyd Austin
Zobraziť galériu (2)
Lloyd Austin  (Zdroj: SITA/AP Photo/Roman Koksarov, File)

Podľa vyjadrení izraelskej armády došlo k útoku preto, že vojaci pôsobiaci v Libanone na mieste "identifikovali bezprostrednú hrozbu, na ktorú reagovali paľbou". Prvotné vyšetrovanie naznačuje, že "počas incidentu došlo k zásahu stanovišťa UNIFIL, ktoré sa nachádzalo približne 50 metrov od zdroja hrozby, čo malo za následok zranenie dvoch príslušníkov UNIFIL", uvádza sa vo vyhlásení.

K ostreľovaniu pozícií mierových síl OSN izraelskou armádou došlo vo štvrtok a v piatok v južnom Libanone. Celkovo tak utrpeli zranenia už štyria príslušníci UNIFIL.

Viac o téme: útokyIzraelLibanonJoe BidenUNIFL
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu