Piatok11. október 2024, meniny má Valentína, zajtra Maximilián, Maxim, Max

MIMORIADNY ONLINE Ruská balistická raketa zasiahla Odesu: Hlásia osem obetí, Ukrajina hovorí o teroristickom útoku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Russian Defense Ministry Press Service photo)

KYJEV - Počet obetí ruského raketového útoku na juhoukrajinský prístav Odesa sa zvýšil na osem, uviedli v noci na piatok ukrajinské úrady.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Rota 82. samostatnej leteckej útočnej brigády Bukovina:

Rota 82. samostatnej leteckej útočnej brigády Bukovina (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

8:08 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k dnešnému dňu podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

7:44 Štyria ľudia vrátane 16-ročného dievčaťa zahynuli a ďalších desať osôb utrpelo zranenia v piatok pri ruskom raketovom útoku v Odeskej oblasti, oznámil tamojší gubernátor Oleh Kiper. Informuje o tom agentúra Reuters.

7:27 Nórska vláda vyčlení až 967 miliónov korún (približne 87,5 milióna dolárov) na posilnenie svojho obranného priemyslu so zameraním na podporu Ukrajiny uprostred plnej invázie Ruska.

6:24 Britské Národné centrum kybernetickej bezpečnosti (NCSC) vydalo varovanie pre vládne úrady, technologické firmy a finančné inštitúcie, aby ich ochránilo pred ruskými štátom podporovanými hackermi. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

6:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo štvrtok večer v Ríme stretol s talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Stretnutie je súčasťou série Zelenského ciest po Európe, ktorými sa pred americkými prezidentskými voľbami snaží pre Ukrajinu získať ďalšiu podporu Západu, uvádza AFP.

Počet obetí ruského raketového útoku na prístav v Odese stúpol na osem

"V nemocnici podľahol zraneniam 26-ročný muž," uviedol na sociálnej sieti Telegram gubernátor oblasti Oleh Kiper. Ruská balistická raketa v stredu večer zasiahla prístavnú infraštruktúru v juhoukrajinskom prístave Odesa. O útoku na sociálnej sieti Telegram zástupca vedúceho kancelárie prezidenta Olexij Kuleba, ktorý ho označil za "teroristický". Rusko sa počas viac než dva roky trvajúcej vojny na Ukrajine zameralo na ukrajinskú pobrežnú odeskú oblasť a zasiahlo lode či obilné silá. Kyjev takéto útoky označuje za nezákonné pokusy zničiť jeho vývozné schopnosti. Pred ruskou inváziou bola Ukrajina jedným z najväčších vývozcov obilia na svete, opakované útoky na prístavy a sklady obilia však jej produkciu výrazne obmedzili.

Ukrajinská novinárka zahynula v ruskom zajatí, tvrdia ukrajinské úrady

Oceňovaná ukrajinská novinárka Viktorija Roščynová, ktorá informovala o živote v Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny, zomrela v ruskom zajatí, uviedli vo štvrtok ukrajinské úrady. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters. Roščynovej smrť v televízií oznámil Petro Jacenko, tlačový hovorca organizácie chrániacej záujmy vojnových zajatcov. Okolnosti jej smrti zatiaľ nie sú známe, dodal. Novinárka bola na zozname zajatcov, ktorí čakali na výmenu, uviedol pre ukrajinské verejnoprávne rádio a televíziu Suspilne hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) Andrij Jusov. Dodal, že z mesta Taganrog na pobreží Čierneho mora mala byť prevezená do Moskvy.

Roščynová podávala správy z oblastí na frontových líniách už od vypuknutia ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022. Hneď v marci 2022 ju zajali ruské sily a desať dní ju zadržiavali v meste Berďansk ležiacom v Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. Podľa informácií IWMF pokrývala vo svojich reportážach – pre nezávislé médiá, ako denník Ukrajinska pravda, portál Hromadske či Rádio Slobodná Európa (RFE/RL) – zložité a nebezpečné témy týkajúce sa zločinov, práce súdov či ľudských práv. Podľa medzinárodných organizácií zahynulo počas informovania o vojne na Ukrajine už najmenej 17 novinárov.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu