Štvrtok10. október 2024, meniny má Slavomíra, zajtra Valentína

Lotyšsko zakáže používanie mobilov malými žiakmi počas vyučovania

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

RIGA - Lotyšsko od budúceho roku zakáže mladým žiakom používať mobilné telefóny v školských triedach, ako aj mimo nich. Vyplýva to zo štvrtkového rozhodnutia tamojšieho parlamentu.

Parlament v Rige zmenil zákon o vzdelávaní a zakázal používanie mobilných telefónov žiakmi až do šiestej triedy, pokiaľ to nie je nevyhnutné na učenie.Zákaz nadobudne účinnosť 31. mája 2025. Školy v tejto pobaltskej krajine EÚ musia do daného termínu upraviť svoje vnútorné predpisy týkajúce sa používania mobilných telefónov podľa pokynov národného legislatívneho orgánu.V Lotyšsku trvá školský rok od 1. septembra približne do začiatku júna.Zmeny obmedzia "bezúčelné používanie mobilných telefónov" v školách, uviedla predsedníčka parlamentného výboru pre vzdelávanie, kultúru a vedu Agita Zarinová-Stureová.

Muž sa vyhrážal útokom
Zobraziť galériu (2)
Muž sa vyhrážal útokom  (Zdroj: Getty Images)

Podľa nej štúdie ukázali, že prítomnosť osobných mobilných telefónov, aj keď sú vypnuté, negatívne ovplyvňuje kognitívne schopnosti žiakov a zvyšuje riziko kyberšikanovania.Zatiaľ nie je jasné, či bude v budúcnosti vôbec povolené nosiť v Lotyšsku mobilné telefóny do školy.

Podľa odvysielanej správy budú pravdepodobne stále povolené, ale žiaci ich budú musieť vypnúť. Schválené zmeny tiež umožnia zamestnancom školy prehľadávať veci žiakov v prípade, ak bude ohrozená bezpečnosť, zdravie alebo život osôb.Niekoľko ďalších európskych krajín už zakázalo používanie mobilných telefónov v triedach a o takomto kroku sa diskutuje okrem iného aj v Nemecku.

Viac o téme: ŽiaciMobilné telefónyLotyšskoŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu