Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Český prezident potvrdil odvolanie Bartoša z funkcie vicepremiéra a ministra pre miestny rozvoj

Ivan Bartoš
Ivan Bartoš (Zdroj: TASR/AP Photo/Darko Bandic, File)

Praha 30. septembra (TASR) - Český prezident Petr Pavel vyhovel návrhu premiéra Petra Fialu na odvolanie odchádzajúceho predsedu strany Piráti Ivana Bartoša z funkcie vicepremiéra a ministra pre miestny rozvoj. O ministerstvo zahraničných vecí má záujem koaličná TOP 09. Informuje o tom portál iDNES.cz

Pavel v utorok postupne prijal na Pražskom hrade predsedov všetkých piatich koaličných strán - ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Pirátov. Koaličná strana Piráti má podľa českého portálu v pondelok dokončiť hlasovanie o vypovedaní koaličnej zmluvy. Podľa Bartoša v utorok podajú demisiu minister zahraničných vecí Jan Lipavský aj minister pre legislatívu Michal Šalamoun.

archívne video

V ČR začali tlačiť Pellegriniho prezidentské známky, v pláne je aj autogramiáda (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Predsedníčka Poslaneckej snemovne českého parlamentu a predsedníčka strany TOP 09 Markéta Pekarová Adamová vyhlásila, že jej strana má záujem o post ministra zahraničných vecí v prípade, že by z vlády odišiel súčasný šéf diplomacie.

Pekarová Adamová zároveň dodala, že post ministra pre legislatívu by nemal byť po prípadnom odchode Šalamouna obsadený, píše portál Novinky.cz. "S koaličnými partnermi sa zhodujeme na tom, že minister pre legislatívu by už nemal byť menovaný a táto agenda by mala prejsť pod ministerstvo spravodlivosti," povedala predsedníčka Poslaneckej snemovne a dodala, že koaličné strany sa dohodnú na obsadení ministra pre regionálny rozvoj.

Predseda hnutia STAN Vít Rakušan uviedol, že jeho hnutie je pripravené prijať ministerstvo pre miestny rozvoj, ak mu bude ponúknuté. Zároveň odmietol možnosť, že by si hnutie v koalícii mohlo vymeniť ministerské kreslá. S prezidentom hovoril Rakušan aj o tom, že kandidátom STAN na funkciu ministra priemyslu a obchodu je prvý podpredseda Lukáš Vlček.

Ministra zahraničných vecí nie je dobré meniť v tejto situácii, tvrdí Jurečka

Podpredseda vlády a šéf KDU-ČSL Marian Jurečka po stretnutí s prezidentom ČR povedal, že v súčasnej situácii nie je dobré meniť ministra zahraničných vecí. Podporil tak, aby vo vláde zostal Lipavský ako nestranícky odborník. Šéf diplomacie totiž vyhlásil, že ak Piráti odhlasujú odchod z vlády, odíde zo strany, pretože nie je podľa jeho slov schopný obhajovať jej súčasnú komunikáciu.

Ak by ODS získala post ministra zahraničných vecí, do ministerského kresla by podľa portálu iDNES.cz mohol zasadnúť poradca pre národnú bezpečnosť a bývalý veľvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar, ktorý je členom koaličnej ODS. Ministerstvo pre regionálny rozvoj by mohol viesť Radim Sršeň zo STAN.

Prezident Pavel by mal podľa plánu v pondelok večer prijať aj premiéra a predsedu ODS Fialu. O odchode Pirátov z vlády informoval predseda vlády prezidenta už minulú stredu. Vláda by si aj po prípadnom odchode Pirátov udržala väčšinu v Poslaneckej snemovni.

Viac o téme: OdvolanieFunkciePetr PavelIvan Bartoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu