Streda16. október 2024, meniny má Vladimíra, zajtra Hedviga

Výbory Európskeho parlamentu nepozvali Szijjártóa predstaviť program predsedníctva v EÚ

Péter Szijjártó AKTUALIZOVANÉ
Péter Szijjártó (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

BUDAPEŠŤ - Výbor Európskeho parlamentu pre zahraničné veci a ani výbor EP pre medzinárodný obchod nepozvú maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa, aby prezentoval program prebiehajúceho maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie. Uviedol to v stredu denník Népszava s odvolaním sa na nemenované zdroje. Podľa nich ide o nezvyčajné rozhodnutie, ktoré však odzrkadľuje postoj väčšiny politických skupín EP.

Šéfa diplomacie predsedajúcej krajiny v Rade EÚ vypočujú príslušné výbory aspoň raz, a to aj napriek tomu, že zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ riadi stály vysoký predstaviteľ, píše Népszava. Podľa denníka si väčšina výborov už vypočula alebo ešte vypočuje príslušného maďarského ministra o prioritách predsedníctva, nie však Szijjártóa.

archívne video

Rastislav Káčer po stretnutí s Pétrom Szijjártóm: Naše názory sa líšiť môžu, ale je tu viac pozitívnej agendy (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Na pondelkovom zasadnutí zahraničného výboru sa podľa informácií denníka Népszava rozhodlo, že keďže sa vypočutie Szijjártóa nemohlo uskutočniť na začiatku maďarského predsedníctva, šéf maďarskej diplomacie totiž v tom čase odcestoval do Washingtonu na schôdzku Koalície proti Islamskému štátu, ku koncu predsedníctva ho už nebudú opäť pozývať.

Podobný postoj zaujal aj výbor EP pre medzinárodný obchod, ktorý konštatoval, že by o veľa nešlo, keďže maďarské predsedníctvo EÚ je už za polovicou.

Hovorca rezortu diplomacie Máté Paczolay podľa servera 24.hu označil článok Népszavy za "čistú lož". "Výbor pre zahraničné veci a medzinárodný obchod pozval na prezentáciu programu maďarského predsedníctva aj Pétera Szijjártóa, avšak pre iné pracovné povinnosti sa minister nemohol zúčastniť na rokovaní výborov," povedal hovorca.

Ako dodal, termín určený Bruselom sa zhodoval s prvou oficiálnou návštevou ukrajinského ministra zahraničných vecí Andrija Sybihu v Maďarsku. Szijjártó uprednostnil prijatie svojho nového ukrajinského kolegu, keďže ukrajinsko-maďarské vzťahy sú v súčasnej situácii mimoriadne dôležité.

Viac o téme: VýborMaďarskoEurópsky parlamentEurópska úniaPéter Szijjártó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu