Streda9. október 2024, meniny má Dionýz, zajtra Slavomíra

Nemecko v pohotovosti: Kazateľ z Bavorska vyzýval na vraždenie Židov! Má na krku obvinenie

(Zdroj: Getty Images)

MNÍCHOV - V Mníchove obvinili 37-ročného kazateľa z islamského centra vo Weidene, Abdulláha, z podnecovania nenávisti. 

Abdulláh, ktorý je sýrskeho pôvodu a do Nemecka prišiel v roku 2015, mal počas kázania v októbri 2023 po útoku Hamasu na Izrael vyzývať na násilie proti Židom. Jeho kázanie sa odohralo pred asi 50 veriacimi v mešite, kde okrem iného prosil Alláha o víťazstvo Palestínčanov a o zabíjanie Židov. Mníchovská prokuratúra tvrdí, že jeho slová šírili nenávisť a prispievali k vytváraniu nepriateľskej atmosféry, píšu nemecké médiá.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

Vyšetrovanie spustil Bavorský úrad na ochranu ústavy, keď si všimol podozrivé aktivity v tomto islamskom centre, ktoré je považované za centrum salafizmu v Nemecku. Prípad neskôr prevzal hlavný komisár pre boj proti antisemitizmu. Súd vo Weidene teraz musí rozhodnúť, či bude Abdulláh oficiálne obvinený. Pri tomto rozhodovaní bude zvažovať aj otázku, kde sa nachádza hranica medzi slobodou náboženského prejavu a podnecovaním k násiliu.

Islamské centrum vo Weidene je už roky pod dohľadom kvôli aktivitám radikálnych islamistov. Podľa úradov odtiaľto niekoľko mladých mužov odišlo bojovať do Sýrie. Bavorská sieť pre prevenciu a deradikalizáciu upozorňuje na salafizmus, ktorý odmieta západné hodnoty a sekulárne zákony, pretože ich považuje za neislamské. Podľa denníka Bild tieto názory nie sú v súlade s nemeckou ústavou.

Viac o téme: KazateľNemeckoŽidia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu