Utorok8. október 2024, meniny má Brigita, zajtra Dionýz

KĽDR opäť vypustila do Južnej Kórey balóny s odpadkami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

SOUL - Severná Kórea vypustila v utorok skoro ráno smerom k Južnej Kórei zhruba 100 balónov s odpadkami. Oznámila to v utorok juhokórejská armáda s tým, že k takejto provokácii došlo už druhý deň po sebe. Informuje o tom správa z agentúry Jonhap.

Zbor náčelníkov štábov (JSC) juhokórejskej armády informoval, že približne 60 zhodených balíkov s odpadkami objavil pri hlavnom meste Soulu a v okolitej provincii Kjonggi. Pozostávali z tzv. domáceho odpadu, ako papier, plastové tašky či pet fľaše, no nezistili v nich výskyt nijakých nebezpečných látok.

archívne video

Klienti Domu Sv. Jána z Boha budú pomáhať so zberom elektroodpadu (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Od konca mája vypustila Severná Kórea smerom k Južnej už vyše 5000 takýchto balónov, pričom len v pondelok ich bolo približne 120. Juhokórejská armáda avizovala, že prijme "prísne" vojenské opatrenia v prípade, ak KĽDR prekročí takýmto správaním tzv. červenú čiaru alebo ak vážne uškodí juhokórejskému obyvateľstvu.

V reakcii na vypúšťanie balónov s odpadkami zároveň začala z ampliónov pozdĺž svojich hraníc s KĽDR vysielať na dennej báze programy proti severokórejskému režimu. Samotné balóny však nezostreľuje, čo vysvetľuje obavami o bezpečnosť.

Viac o téme: OdpadSeverná KóreaJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu