Pondelok7. október 2024, meniny má Eliška, Elisa, zajtra Brigita

Hurikán Milton smeruje k Floride: Dosiahol najsilnejšiu kategóriu 5!

Hurikán Milton. Zobraziť galériu (2)
Hurikán Milton. (Zdroj: TASR/AP/NOAA)

MIAMI - Hurikán Milton v pondelok rýchlo naberá na sile a dosiahol kategóriu 4. Podľa meteorologických predpovedí by mal zasiahnuť mexický Yucatánsky polostrov a v stredu americkú Floridu, píše agentúra AFP.

Aktualizované 18:20 Hurikán Milton v pondelok rýchlo naberal na sile a v priebehu dňa sa presunul z kategórie 2 do najsilnejšej kategórie 5. Informujú o tom agentúry Reuters a AP. Milton sa aktuálne nachádza 1175 kilometrov juhozápadne od Tampy na Floride, priemerná rýchlosť vetra dosahuje v maxime 250 kilometrov za hodinu, uviedlo americké Národné centrum pre hurikány (NHC).

Stredoškoláci prinášajú na vozíkoch osobné veci evakuovaných osôb.
Zobraziť galériu (2)
Stredoškoláci prinášajú na vozíkoch osobné veci evakuovaných osôb.  (Zdroj: TASR/AP/Mike Carlson)

Milton nasleduje krátko po ničivom hurikáne Helene, ktorý si na juhovýchode Spojených štátov vyžiadal vyše 225 obetí a kategorizovali ho ako najničivejší v USA od hurikánu Katrina z roku 2005.

archívne video

Hurikán Fiona ukazuje svoju silu: Takto pustošil Portoriko! (Zdroj: Twitter.com)

Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) pôvodne predpovedalo, že Milton dosiahne "mimoriadne nebezpečnú" kategóriu 4 až v pondelok večer. Z prognóz NHC vyplýva, že túto intenzitu by si mal udržať niekoľko dní. NHC varovalo, že pri Yucatáne môže dôjsť k zvýšeniu hladiny až o 1,5 metra a na pobreží možno očakávať intenzívne ničivé vlnobitie.

Guvernér štátu Florida Ron DeSantis vyhlásil v 51 zo 67 okresoch núdzový stav a predpovedá, že hurikán Milton by mohol mať "závažné dôsledky". Amerického prezidenta Joea Bidena o situácii informovali, vo vyhlásení uviedol, že jeho administratíva pripravuje "život zachraňujúce zdroje".

Viac o téme: USAMexikoHurikán Milton
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu