Utorok8. október 2024, meniny má Brigita, zajtra Dionýz

Lukašenko šokoval Moskvu: Zrada! Ukrajine dal neuveriteľnú ponuku

Bieloruský vodca Alexandr Lukašenko
Bieloruský vodca Alexandr Lukašenko (Zdroj: SITA/Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP)

MINSK - Táto ponuka pravdepodobne šokuje Vladimira Putina. Bieloruský vodca Alexandr Lukašenko zradil šéfa Kremľa vo vojne na Ukrajine. Pretože ponúkol pomoc Kyjevu pri obnove po skončení vojny.

Čo je v súčasnosti dôležité vo vojne na Ukrajine: Ruský prezident Vladimir Putin vedie od februára 2022 agresívnu vojnu proti susednej Ukrajine. Od začiatku augusta postupuje na ruské územie aj ukrajinská armáda a v oblasti Kurska dosiahla veľké územné zisky. Západní vládni predstavitelia nevidia žiadnu perspektívu rokovaní o Ukrajine „v blízkej budúcnosti“. Predpokladá sa, že v najbližších týždňoch sa Putin pokúsi získať ďalšiu pôdu v okolí novo dobytého strategicky dôležitého mesta Wuhledar.

archívne video

Ukrajinskí vojaci absolvujú základný všeobecný vojenský výcvik pod vedením litovských inštruktorov (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Lukašenko chce pomôcť Ukrajine pri obnove po skončení vojny

Uprostred týchto bojov prehovoril bieloruský vodca Alexandr Lukašenko a prekvapivo prisľúbil Ukrajine podporu. Do akej miery? Ako informovala bieloruská štátom kontrolovaná tlačová agentúra Belta, Lukašenko počas návštevy bieloruského mesta Parochonsk povedal, že Bielorusko je pripravené pomôcť Ukrajine pri obnove po skončení vojny.

Ponuka, ktorá Vladimíra Putina asi prekvapila, ak nie šokovala. S bieloruským prezidentom ho napokon roky spája blízke priateľstvo. A napokon to bol Alexandr Lukašenko, ktorý poskytol Putinovi bieloruské územie, aby odtiaľto ruské jednotky mohli vtrhnúť na Ukrajinu.

Obnova po skončení vojny však nie je jediným bodom, v ktorom Lukašenko prisľúbil podporu svojej susednej krajine. Povedal tiež, že bude stáť na strane Ukrajiny, ak Poľsko príde s myšlienkou invázie na Ukrajinu a anektovania územia. "Ak na Ukrajinu prídu len Poliaci a pokúsia sa anektovať Západ, podporíme Ukrajincov. Pretože vieme, že my budeme ďalší," povedal Putinov priateľ.

Pobúrenie na internete

Vyhlásenia vládcu vyvolali na internete pobúrenie. Východoeurópska mediálna spoločnosť Nexta napísala na službu krátkych správ X (predtým) Twitter: „Pripomíname, že to bol Lukašenko, kto dal Putinovi bieloruské územie, aby zaútočil na Ukrajinu, zničil ukrajinské mestá a zabil civilistov, a teraz tento pokrytec ponúka „z hĺbky môjho srdca" táto ropucha podviedla raz a bude podvádzať znova bez akýchkoľvek výčitiek svedomia."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu