Pondelok7. október 2024, meniny má Eliška, Elisa, zajtra Brigita

Nové odhalenie o smrtiacej operácii proti Hizballáhu: Pagery vyvinul Mosad, výbušnina bola takmer neviditeľná

Pagery vybuchli príslušníkom Hizballáhu aj na trhovisku plnom ľudí.
Pagery vybuchli príslušníkom Hizballáhu aj na trhovisku plnom ľudí. (Zdroj: X/@Harpssura)

WASHINGTON - Nič nebolo oficiálne potvrdené. Podľa amerických novín Washington Post však izraelská tajná služba Mosad údajne vyvinula komunikačné zariadenia, ktoré zabili mnohých bojovníkov Hizballáhu. Použitie pagerov bolo pritom navrhnuté tak, aby zranenia boli čo najničivejšie

Podľa mediálnej správy komunikačné zariadenia, ktoré v septembri pri výbuchu zabili alebo zranili najmä členov šiitských milícií Hizballáh, pochádzali z Izraela. Pagery a vysielačky, ktoré vyzerali ako zariadenia od spoločností z Ďalekého východu, boli vyvinuté izraelskou zahraničnou tajnou službou Mosad a tajne vyrobené v Izraeli, informuje Washington Post s odvolaním sa na nemenované izraelské, arabské a americké bezpečnostné služby. Oficiálne potvrdenie správy neexistuje.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

Podľa novín boli batérie pagerov naplnené vysoko výbušnou a takmer neviditeľnou trhavinou. Výbuch bol spustený zakódovanou správou. Na jej dešifrovanie bolo potrebné naraz stlačiť dve tlačidlá, čím došlo k zraneniu oboch rúk a zneškodneniu prijímateľa.

Hizballáh začal pagery typu AR924 rozdávať svojim členom až od februára. Tieto zariadenia, ktoré sú predchodcami mobilných telefónov, neumožňujú telefonovanie, ale prijímanie správ. Z pohľadu Hizballáhu mali výhodu v tom, že ich nebolo možné lokalizovať ako mobilné telefóny. Vysielačky, ktoré explodovali krátko po pageroch, boli v Hizballáhu používané už od roku 2015 a poskytovali Izraelu informácie z tejto organizácie v reálnom čase.

Hizballáh zakúpil pagery od pracovníčky taiwanskej firmy, ktorá nevedela, že zariadenia pochádzajú z Izraela a sú naplnené výbušninou.

Väčšina obetí boli členovia Hizballáhu

Výbuchy zabili najmenej 39 ľudí a zranili približne 3000, niektorí z nich vážne. Obeťami boli väčšinou členovia Hizballáhu. Boli však aj civilné obete.

Hizballáh, ktorá je spojencom Iránu, útočí na Izrael raketami a granátmi od teroristického útoku Hamasu a iných extrémistických skupín na juh Izraela spred takmer roka. Robí to zo "solidarity" s Hamasom v pásme Gazy, ako sám tvrdí. Tieto útoky budú pokračovať, kým nebude uzavreté prímerie v Gaze.

Viac o téme: VysielačkaIzraelHizballáhMosadPager
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu