Pondelok7. október 2024, meniny má Eliška, Elisa, zajtra Brigita

MIMORIADNY ONLINE Obrovský počítačový útok zasiahol ruský mediálny holding! Ukrajina odrazila útok nad Kyjevom

(Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

KYJEV, MOSKVA - V pondelok sa pri ukrajinskom meste Užhorod stretnú členovia vlád Slovenska a Ukrajiny. Premiér Robert Fico (Smer-SD) a ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ budú diskutovať o cestovnej mape - pláne spoločných aktivít medzi Ukrajinou a SR, ktorú podpísali na prvom spoločnom rokovaní vlád v apríli v Michalovciach. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Ukrajinskí vojaci absolvujú základný všeobecný vojenský výcvik pod vedením litovských inštruktorov (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

12:13 Ruský súd v pondelok odsúdil Američana Stephena Hubbarda na šesť rokov a desať mesiacov v trestaneckej kolónii pre obvinenia, že na Ukrajine bojoval ako žoldnier. V samostatnom prípade udelil súd v meste Voronež väzenský trest vo výške sedem rokov a jeden mesiac ďalšiemu americkému občanovi Robertovi Gilmanovi za násilie proti väzenskému personálu. Informujú Reuters a AFP.

11:50 Slovensko bezpodmienečne podporuje vstup Ukrajiny do Európskej únie (EÚ). Pri jej integračnom procese jej nebude klásť žiadne prekážky. V príhovore pred začatím rokovania spoločnej ukrajinsko-slovenskej vlády pri Užhorode to uviedol slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD). Predseda ukrajinskej vlády Denys Šmyhaľ si váži podporu a pripravenosť Slovenska poskytovať Ukrajine pomoc a poskytovanie skúseností pri vstupe do Únie.

11:01 Po ukrajinskom útoku na terminál pohonných hmôt v meste Feodosija na pobreží Ruskom anektovaného polostrova Krym vypukol požiar. Telegramový kanál Baza blízky ruským bezpečnostným zložkám informuje, že traja ľudia utrpeli zranenia, oficiálne informácie o tom však nie sú k dispozícii. Úrady v meste vyhlásili stav mimoriadnej situácie technického rázu a podľa agentúry TASS evakuovali asi 300 osôb z okolia zasiahnutého skladu.

Obyvatelia mesta podľa kanála Baza uviedli, že okolo pol piatej ráno miestneho času (03:30 SELČ) sa z areálu ozvali hlasné výbuchy a krátko potom v ňom začalo horieť. Vznietili sa cisterny s palivom, píše Baza. Úrady zatvorili niekoľko ulíc vo Feodosiji a zastavili premávku na železničnej trati medzi týmto mestom a Vladyslavivkou ležiacou severne. Neskôr Baza uviedla, že podľa predbežných informácií do areálu dopadli dve rakety. Poškodili päť zásobníkov s palivom, dva sú zničené úplne a tri horia.

10:31 Návšteva slovenského premiéra Roberta Fica na Ukrajine prichádza krátko po jeho vyjadreniach, že pokiaľ bude premiérom, bude blokovať vstup Kyjeva do NATO. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

10:17 Ukrajinská protivzdušná obrana odrazila v pondelok ráno ruský útok nad metropolou Kyjev, do ktorej troch štvrtí dopadli - počas dopravnej špičky - úlomky z rakiet. Nijaké obete ani rozsiahlejšie materiálne škody dosiaľ hlásené neboli, oznámil šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko, uvádza Reuters.

10:16 Online vysielanie a interné služby ruského štátneho mediálneho holdingu VGTRK v pondelok prestali fungovať kvôli hackerskému útoku. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá útok označila za bezprecedentný. Vo vyhlásení zverejnenom v aplikácii na odosielanie správ Telegram, spoločnosť VGTRK uviedla, že rozhlasové a televízne vysielanie funguje ako normálne aj napriek útoku.

10:06 Keď bol Leonid Volkov, dlhodobý spolupracovník ruského opozičného politika Alexeja Navaľného tento rok v marci brutálne napadnutý pri svojom pobyte vo Vilniuse, na prvý pohľad do vyzeralo ako ďalší prípad, keď sa Kremeľ snažil vysporiadať so svojimi oponentmi. Tím Navaľného ale minulý mesiac zverejnil informácie o svojom vyšetrovaní útoku, ktoré o tejto verzii vzbudzujú pochybnosti, napísal britský The Guardian.

9:01 Ruskí regionálni politici sa už niekoľko dní predbiehajú v tom, kto originálnejším spôsobom zagratuluje prezidentovi Vladimirovi Putinovi k jeho 72. narodeninám, ktoré oslavuje v pondelok. Tento deň pritom strávi výkonom povinností vyplývajúcich z jeho úradu. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

8:48 Ruské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že protivzdušná obrana krajiny zničila počas noci celkovo 21 ukrajinských dronov. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Protivzdušná obrana zostrelila 12 dronov nad anektovaným polostrovom Krym, šesť nad Kurskou oblasťou a po jednom drone zničila nad Belgorodskou, Brianskou a Voronežskou oblasťou. Ministerstvo o tom informovalo prostredníctvom sociálnej siete Telegram.

6:19 Holandský minister obrany Ruben Brekelmans pri nedeľňajšej nečakanej návšteve Kyjeva uviedol, že jeho krajina investuje 400 miliónov eur do vývoja pokročilých bezpilotných lietadiel spoločne s Ukrajinou a že Ruskom napadnutej krajine dodá v najbližších mesiacoch ďalšie lietadlá F-16. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vlády SR a Ukrajiny budú pri Užhorode diskutovať o pláne spoločných aktivít

"Cestovná mapa zahŕňa spoluprácu v energetickej bezpečnosti, infraštruktúrnych projektoch či hospodárstve. Týka sa aj podpory mierového plánu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý bol predstavený na prvom globálnom mierovom samite," priblížil Úrad vlády SR.

Ministri budú tiež diskutovať o podpore členstva Ukrajiny v Európskej únii, ale aj o spolupráci v oblasti obranného priemyslu, pri odmínovaní ukrajinských území, humanitárnej podpore či obnove Ukrajiny.

Na Kryme vypukol požiar skladu pohonných hmôt, uviedli Ruskom dosadené úrady

V zásobníku pohonných hmôt v meste Feodosija na pobreží Ruskom anektovaného polostrova Krym vypukol požiar. Uviedli to dnes Moskvou dosadené úrady. "Požiar ropného skladu vo Feodosiji. Ministerstvo pre mimoriadne situácie vyhodnocuje. Nie sú žiadne obete na životoch," uviedol poradca šéfa ruskej správy polostrova Oleg Krjučkov s odvolaním sa na Ruskom dosadeného starostu Feodosija Igora Tkačenka. Krjučkov neuviedol, čo požiar spôsobilo.

Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo Krym v roku 2014. Vo februári 2022 podniklo na Ukrajinu rozsiahlu inváziu, ktorú susedné krajiny sčasti odrazili a zastavili, časť ukrajinského územia však Rusi - najmä na východe a juhu Ukrajiny - obsadili a okupujú ho. Ukrajinci od začiatku invázie útočia na Krym pomerne často.

Ukrajinská armáda v posledných mesiacoch podniká dronové útoky s cieľom ničiť ruskú vojenskú infraštruktúru a zariadenie ropného priemyslu. Poškodených bolo viacero ruských rafinérií a skladov palív. Taktiež Rusko pravidelne útočí na energetické objekty na Ukrajine.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu