Utorok15. október 2024, meniny má Terézia, Tereza, zajtra Vladimíra

Poslanec za AfD vyučuje na moskovskej hudobnej akadémii, strana vidí problém

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Vedenie krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) sa ohradilo proti tomu, že poslanec tejto strany prijal čestný profesorský titul na moskovskej hudobnej akadémii. Matthias Moosdorf je poslancom nemeckého parlamentu a pôsobí ako hovorca AfD pre zahraničnú politiku, informujeme podľa tlačovej agentúry DPA.

Moosdorf (59), vyštudovaný violončelista, potvrdil, že v septembri začal na čiastočný úväzok pracovať na medzinárodne uznávanej Ruskej hudobnej akadémii Gnesinovcov (RAMG) v Moskve. Vedúci parlamentnej frakcie AfD Bernd Baumann v utorok novinárom povedal, že s týmto rozhodnutím nesúhlasí. "Rusi patria v oblasti klasickej hudby medzi svetovú špičku, ale toto má aj politický odtieň. S pánom Moosdorfom rokujeme," povedal Baumann. Bude sa to posudzovať "inak, ako keby išlo o profesorské miesto niekde inde v zahraničí. Vidíme tu problém, a k tomu smerujú aj naše rokovania," dodal.

Hudba nepozná ideologické hranice, uviedol poslanec

Moosdorf vo svojom vyhlásení napísal, že je to predovšetkým prejav porozumenia a že hudba nepozná ideologické hranice. Uviedol, že v septembri strávil v Moskve tri dni a plánuje sa tam pravidelne vracať. "Raz za štvrťrok tam hodlám stráviť niekoľko dní výučbou komornej hudby pre súbory. O žiadnych zmluvách sme sa zatiaľ nerozprávali," uviedol. Podľa jeho slov ho nezaujíma žiadna politická orientácia RAMG, ktorú financuje ruské ministerstvo kultúry.

Viac o téme: Hudobná akadémiaRuskoAlternatíva pre NemeckoMatthias Moosdorf
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu