Piatok4. október 2024, meniny má František, zajtra Viera

Európska komisia schválila Poľsku program na podporu skladovania elektriny za 1,2 miliardy eur

(Zdroj: Gettty Images)

VARŠAVA - Európska komisia (EK) schválila Poľsku program vo výške 1,2 miliardy eur zameraný na podporu investícií do zariadení na skladovanie elektrickej energie s cieľom uľahčiť prechod na bezuhlíkovú ekonomiku. Program počíta s podporou výstavby zariadení s kapacitou najmenej 5,4 gigawatthodín (GWh). Informujeme na základe správy agentúry PAP, ktorá sa v piatok odvolala na vyhlásenie Komisie

Finančné prostriedky na realizáciu programu budú pochádzať čiastočne z Modernizačného fondu a čiastočne z Nástroja na obnovu a odolnosť. V rámci tohto plánu má Poľsko znížiť "závislosť poľskej elektrizačnej sústavy od fosílnych palív a uľahčiť plynulú integráciu premenlivých obnoviteľných zdrojov energie do národnej elektrizačnej sústavy podporou výstavby zariadení na skladovanie elektrickej energie," uviedla EK.

Pomoc bude pozostávať z dvoch foriem podpory

Podpora sa bude vzťahovať len na novoinštalované zariadenia na skladovanie elektriny s kapacitou najmenej 4 megawatthoduny (MWh). Pomoc bude pozostávať z dvoch foriem podpory, grantov a pôžičiek. "Celková výška pomoci v podobe grantov a pôžičiek spolu nepresiahne 45 % investičných nákladov podporovaného projektu a môže sa zvýšiť na 65 % v prípade pomoci malým podnikom a na 55 % v prípade pomoci stredným podnikom," uvádza sa vo vyhlásení Komisie.

Viac o téme: ElektrinaSkladovaniePoľskoEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu