Piatok4. október 2024, meniny má František, zajtra Viera

Útok Iránu na Izrael bol legitímny, vyhlásil iránsky najvyšší duchovný vodca

Iránsky vodca Ali Khamenei.
Iránsky vodca Ali Khamenei. (Zdroj: SITA/AP/Office of the Iranian Supreme Leader)

TEHERÁN - Tohtotýždňový iránsky raketový útok na Izrael bol "úplne legálny a legitímny". Vyhlásil to v piatok iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí s tým, že išlo o minimálny trest za "zločiny" Izraela. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

"Táto brilantná operácia našich ozbrojených síl pred niekoľkými dňami bola úplne legálna a legitímna," uviedol Chameneí v príhovore, ktorý predniesol na okraj piatkových modlitieb. Chameneí viedol verejné piatkové modlitby prvý raz po piatich rokoch. Poukázal na to, že proiránske militantné skupiny neustanú v odpore ani po útokoch, pri ktorých zahynuli ich vodcovia. "Odpor v regióne sa smrťou týchto mučeníkov nezlomí a napokon zvíťazí," zdôraznil Chameneí. Irán podnikol rozsiahly raketový útok na Izrael v utorok, pričom povedal, že išlo o odvetu za izraelské útoky, pri ktorých zahynul minulý týždeň v Bejrúte šéf libanonského militantného hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh a ešte v júli v Teheráne aj vodca palestínskeho militantného hnutia Hamas Ismáíl Haníja. Irán viní zo smrti Haníju Izrael, ktorý sa k útoku však neprihlásil.

Chameneí označil za logický a legitímny aj vlaňajší útok Hamasu na Izrael

Chameneí v piatok označil za logický a legitímny aj vlaňajší útok Hamasu na Izrael, v dôsledku ktorého vypukla vojna v Pásme Gazy a eskalovala situácia na Blízkom východe. Po vypuknutí vojny Hamasu s Izraelom v Pásme Gazy začal na židovský štát útočiť z Libanonu aj Hizballáh. Chameneí pritom vyhlásil, že libanonské hnutie preukazuje svojím bojom s Izraelom "životne dôležitú službu" celému Blízkemu východu a islamskému svetu. Chameneí predniesol svoj príhovor po tom, čo izraelská armáda útočila v noci na bejrútske predmestie Dáhija. Podľa spravodajského portál Axios sa Izrael pri tomto útoku zameral na údajného nástupcu Nasralláha a vysokopostaveného člena Hizballáhu Hášima Safí ad-Dína, ktorého brat bol podľa Reuters na Chameneího príhovore v Teheráne. Izraelská armáda tieto správy odmietla komentovať. V piatok však uviedla, že pri štvrtkovom útoku v Bejrúte zabila šéfa komunikačných sietí Hizballáhu Muhammada Rašída Sakáfího.

Viac o téme: Alí Chameneí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu