Piatok4. október 2024, meniny má František, zajtra Viera

Pápežova návšteva Belgicka spôsobila diplomatický škandál: Zasiahnuť musel samotný premiér

(Zdroj: SITA/Didier Lebrun, Pool Photo via AP)

BRUSEL - Belgický premiér Alexander De Croo si predvolal veľvyslanca Vatikánu, aby mu tlmočil nespokojnosť belgickej vlády s výrokmi pápeža Františka počas jeho minulotýždňovej návštevy v Belgicku, keď tamojšie interrupčné zákony označil za "zločinné".

Ako vo štvrtok informovala agentúra AFP, De Croo vo svojom prejave v parlamente označil tieto pápežove výroky za "neprijateľné" a dodal, že pozval apoštolského nuncia "na diskusiu" o tejto otázke. "Moje posolstvo apoštolskému nunciovi bude veľmi jasné: to, čo sa tam stalo, je neprijateľné," povedal De Croo. Dodal, že Belgicko nepotrebuje lekcie o tom, ako majú jeho zákonodarcovia schvaľovať zákony.

archívne video

Na pápežovu omšu prišli veriaci z Bratislavy i Podunajskej nížiny (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

"Časy, keď u nás zákony diktovala cirkev, sú už našťastie dávno za nami," zdôraznil belgický premiér. Počas svojho pobytu v Belgicku pápež vzdal hold zosnulému belgickému kráľovi Baudouinovi, ktorý sa verejne postavil proti potratom - v roku 1990 odmietol podpísať zákon o zrušení trestov za umelé prerušenie tehotenstva, pričom sa odvolal na svoje osobné presvedčenie.

Táto legislatíva bola v Belgicku následne schválená po tom, čo Baudouin dočasne abdikoval, aby ju nemusel podpísať. Práve pri návšteve hrobky tohto panovníka pápež označil daný interrupčný zákon za zločinný. O lekároch, ktorí "sa prepožičiavajú" na vykonanie interrupčného zákroku, hovoril neskôr pápež ako o nájomných vrahoch. Pápež použil podobný ostrý slovník aj v minulosti, jeho posledné komentáre však vyvolali v Belgicku pobúrenie, pretože prišli v citlivom čase. Plány na predĺženie lehoty na vykonanie interrupcie na 18 týždňov tehotenstva boli totiž v Belgicku pozastavené, pretože strany rokujúce o zostavení vlády po júnových voľbách nie sú v tejto otázke zajedno.

Viac o téme: PápežBelgickoAlexander De Croo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu