Utorok8. október 2024, meniny má Brigita, zajtra Dionýz

Hrozba novej mutácie koronavírusu: Môže nám zničiť Vianoce! Nakazí sa celý svet

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Svet čelí rýchlo sa šíriacej variante covidu-19 s názvom XEC, ktorá bola prvýkrát identifikovaná pred niekoľkými mesiacmi v Nemecku. Odvtedy sa už zaznamenali prípady v 15 krajinách, pričom odborníci varujú, že by sa mohla do Vianoc rozšíriť globálne. Tento scenár by mohol počas blížiacich sa sviatkov spôsobiť nepríjemné komplikácie.

Subvarianta XEC, ktorá sa vyznačuje vysokou nákazlivosťou, má potenciál vytlačiť iné varianty vírusu, tvrdia odborníci. Prvýkrát bola popísaná v júni 2023 v Nemecku a odvtedy sa šíri po svete. Britský denník Mirror varuje, že variant XEC by mohol počas nasledujúcich mesiacov dominovať po celom svete.

archívne video

Petíciu za pravdu o pandémii Covid–19, ktorú pripravila Dobrá voľba podporilo 30–tisíc ľudí (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podľa epidemiológa Romana Prymulu, ktorý sa vyjadril pre český portál TN.cz, je tento variant výsledkom kombinácie dvoch ďalších verzií vírusu, KP33 a KS11. "Napriek tomu, že sa objavujú nové a nové varianty, ich praktický dopad je relatívne malý. XEC je stále subvariantom omikronu," poznamenal Prymula. Zároveň upozornil, že hoci vírus spôsobuje miernejšie formy ochorenia, jeho šírenie sa zrýchľuje. Predpokladá, že do Vianoc by mohol tento vírus prejsť celým Českom, čo by mohlo mnohým ľuďom pokaziť sviatočnú pohodu.

Na druhej strane odborníci tvrdia, že dostupné vakcíny by mali naďalej poskytovať účinnú ochranu. Podľa profesora Francoisa Ballouxa z University College London, ktorého citovala BBC, vakcíny poskytujú dostatočnú ochranu aj proti novším variantom ako XEC.

Medzi príznaky tejto novej subvarianty patrí strata čuchu a chuti, dýchavičnosť, únava, bolesť hlavy a hrdla, nádcha a v niektorých prípadoch aj hnačka. Tieto príznaky sú podobné tým, ktoré sa objavovali pri predchádzajúcich variantoch vírusu.

Tento nový variant tak opäť pripomína dôležitosť ochrany a očkovania, najmä v období pred sviatkami, keď sa vírus môže ešte viac šíriť.

Viac o téme: NákazaKoronavírusNová varianta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu