Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

Húsíovia tvrdia, že podnikli dronový útok na Tel Aviv

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Baz Ratner)

SANÁ - Jemenskí húsíjski povstalci vo štvrtok uviedli, že podnikli dronový útok na izraelský Tel Aviv. Izrael však útok priamo nepotvrdil, informujeme podľa správy agentúry AFP.

Húsíovia vo vyhlásení uviedli, že s niekoľkými dronmi podnikli vojenskú operáciu zameranú na dôležitý cieľ v Tel Avive. "Operácia bola úspešná, keďže drony dosiahli svoj cieľ a nepriateľ ich nedokázal zasiahnuť ani zostreliť," uviedli povstalci vo vyhlásení. Izraelská armáda uviedla, že jej sily v noci zastavili "podozrivý vzdušný cieľ" v strednej časti Izraela, bližšie informácie však neposkytla.

Raketový útok na medzinárodné letisko pri Tel Avive

Húsíovia aj v stredu uviedli, že smerom na Izrael odpálili rakety s plochou dráhou letu. Deň predtým podnikol rozsiahly raketový útok na židovský štát Irán. Jemenskí povstalci sa aj minulý týždeň priznali k raketovému útoku na medzinárodné letisko Bena Guriona pri Tel Avive. Izrael reagoval vzdušnými útokmi v Jemene, pričom zaútočil aj na dôležité prístavné mesto Hudajda.

Húsíovia ovládajú rozsiahle územia vojnou zmietaného Jemenu a sú súčasťou tzv. iránskej osi odporu proti Izraelu a Spojeným štátom. Od novembra podnikajú útoky na lode v Červenom mori a Adenskom zálive. Podľa vlastných vyjadrení tak preukazujú solidaritu s Palestínčanmi počas vojny Izraela s palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Viac o téme: JemenIzraelDronový útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu