Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Spojené arabské emiráty odsúdili útok na sídlo svojho veľvyslanca v Chartúme

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/(AP Photo/Abdel Kareem Hana)

DUBAJ - Sídlo veľvyslanca Spojených arabských emirátov (SAE) v Sudáne sa stalo terčom útoku sudánskeho vojenského lietadla. Informovala o tom agentúra Reuters.

SAE prostredníctvom tlačového vyhlásenia svojho ministerstva zahraničných vecí útok ostro odsúdili ako "ohavný". Budova, v ktorej sídli ich veľvyslanec, je podľa SAE značne poškodená. Sudánska armáda toto obvinenie zatiaľ nekomentovala. "Ministerstvo zdôrazňuje potrebu chrániť budovy, kde sídli diplomacia ako aj sídla pracovníkov veľvyslanectva, v súlade s medzinárodnými dohodami a zvyklosťami, týkajúcimi sa diplomatických vzťahov," dodalo ministerstvo zahraničných vecí.

Agentúra Reuters pripomenula, že sudánska armáda opakovane obviňuje Dubaj z poskytovania zbraní a podpory polovojenským Silám rýchlej podpory (RSF) v rámci občianskej vojny, ktorá trvá už sedemnásť mesiacov. SAE tieto obvinenia odmietajú, napriek tomu, že pozorovatelia OSN ich označujú za dôveryhodné. Rok a pol trvajúci konflikt spôsobil rozsiahlu humanitárnu krízu a vyhnal z domovov viac ako desať miliónov ľudí. V niektorých oblastiach Sudánu v auguste vyhlásili hladomor, pretože obe bojujúce strany blokujú dodávky humanitárnej pomoci. Zároveň sa v krajine šíri epidémia cholery, ktorou sa nakazilo už viac ako 13.000 ľudí a približne 400 jej podľahlo. O diplomatické riešenie konfliktu sa nedávno pokúsili Spojené štáty. Rokovania vo Švajčiarsku však zlyhali, keďže sa na nich odmietli zúčastniť predstavitelia sudánskej armády.

Viac o téme: IzraelChartúmÚtok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu