Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Izrael reaguje na raketový útok húsíov: Desiatky lietadiel zasiahli ciele v Jemene

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg)

JERUZALEM - Izraelská armáda v nedeľu informovala, že s použitím desiatok lietadiel zasiahla niekoľko cieľov húsíov v Jemene vrátane elektrární a námorného prístavu, píše agentúra AFP.

Útoky prišli deň po tom, ako Iránom podporovaná povstalecká skupina húsíov uviedla, že raketou zaútočila na izraelské letisko Bena Guriona. Raketu sa izraelskej armáde podarilo zneškodniť. Po nedeľných útokoch minister obrany Joav Galant vyhlásil, že Izrael zaútočí na svojich nepriateľov bez ohľadu na vzdialenosť. "Naše posolstvo je jasné - žiadne miesto nie je príliš ďaleko," uvádza sa vo vyhlásení Galantovho úradu. Minister obrany útoky sledoval na diaľku z velínu približne 2000 kilometrov od Jemenu.

Ako uviedol hovorca armády David Avraham vo vyhlásení pre agentúru AFP, pri rozsiahlom útoku desiatky lietadiel zaútočili "na vojenské ciele húsíjského teroristického režimu v oblastiach Ras Issa a Hudajdá v Jemene". Izraelská armáda podľa vyhlásenia útočila na elektrárne a námorný prístav používaný na dovoz ropy. Ciele, na ktoré Izrael v nedeľu zaútočil, používali húsíovia, ktorí hlavné mesto Saná ovládajú od roku 2014, na "prepravu iránskych zbraní do regiónu a dodávky na vojenské účely," píše sa vo vyhlásení armády s tým, že "nedeľné útoky sú reakciou na útoky húsíov namierené proti Izraelu". Stanica al-Masirah ovládaná húsíjmi v nedeľu informovala o izraelských útokoch "na prístavy Hudajdá a Ras Issa", ako aj na dve elektrárne.

Viac o téme: ArmádaJemenIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu