Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Šéf Hizballáhu zomrel strašnou smrťou: Jeho telo však bolo po bombovom útoku nepoškodené! Ako je to možné?

Hasan Nasralláh zomrel pri bombovom útoku.
Hasan Nasralláh zomrel pri bombovom útoku. (Zdroj: SITA/AP Photo/Mohammed Zaatari)

BEJRÚT - Vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh († 64) sa ukryl hlboko pod libanonskou metropolou. Ale šesť izraelských bômb zničilo systém bunkrov, v ktorých si teroristi zriadili svoje veliteľstvo. Nasralláh zomrel hroznou smrťou, udusil sa v troskách.

Jeho telo vytiahli z bunkra v nedeľu. Navonok sa hovorilo, že telo teroristu bolo neporušené. Bomby na rozbitie bunkra ho nezasiahli, ale dá sa predpokladať, že v posledných minútach života nemal priestor na dýchanie.

archívne video

Slovenská republika ponúkla vládnu letku na prevoz zranených osôb z Pásma Gazy, oznámil prezident Pellegrini (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Teroristický vodca bol na mieste bez ventilácie. Výbuch bômb spôsobil, že sa do miestnosti dostali plyny. Nasralláh sa zrejme udusil, ako uvádzajú izraelské médiá „N12“. 

Telo „bez zranení a rán“

Podľa zdrojov bolo Nasralláhovo telo nájdené "neporušené, bez zranení". Al-Džazíra tiež uvádza, že prvotná prehliadka tela nenašla žiadne známky vonkajšieho zranenia na jeho tele. Hizballáh zatiaľ neoznámil, kedy bude Nasralláh pochovaný.

Len jeden deň po masakre Hamasu v Izraeli v októbri 2023 začali teroristi Hizballáhu pokrývať Izrael z Libanonu krupobitím rakiet, ktoré trvá dodnes. Odvtedy teroristická milícia vystrelila viac ako 8500 projektilov. Približne 60 000 obyvateľov miest pri hraniciach na severe Izraela muselo utiecť a stále sa nemôžu vrátiť do svojich domovov.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (74) označil zabitie Nasralláha za „účtovanie s masovým vrahom“.

Izrael opäť útočí na odpaľovacie rampy rakiet

Izraelská armáda uviedla, že v nedeľu večer opäť zaútočila na pozície milícií Hizballáhu v Libanone. Stíhačky vzdušných síl zaútočili za posledných niekoľko hodín na desiatky cieľov v Libanone, uviedla armáda.

Medzi ciele patrili odpaľovacie rampy rakiet, ktoré boli namierené na izraelské územie, sklady zbraní a inú „teroristická infraštruktúra“ pre boj šiitských milícií podporovaných Iránom proti Izraelu.

Rusko odsúdilo zabitie Nasralláha

Kremeľ dnes odsúdil zabitie vodcu militantného šiitskeho hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha, ktoré podľa neho vedie k výraznej destabilizácii situácie na Blízkom východe. Novinárom to povedal hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov, podľa ktorého teraz existuje vysoké riziko vypuknutia väčšieho konfliktu v regióne.

"Ruská strana takéto akcie odsudzuje. Domnievame sa, že viedli k výraznej destabilizácii situácie v regióne," povedal podľa ruského servera RBK Peskov na otázku, ako Moskva vníma situáciu po tom, čo Izrael v piatok zabil Nasralláha pri jednom z náletov na Libanon.

"Nevyberavé bombardovanie obytných oblastí v Libanone vedie k obrovskému počtu obetí a nevyhnutne povedie k humanitárnej katastrofe. Rovnaké, akú vidíme v Pásme Gazy," doplnil hovorca Kremľa. Rusko samotné vedie už tretí rok vojnu proti susednej Ukrajine.

Na Blízkom východe v posledných dňoch eskaloval konflikt medzi Izraelom a Hizballáhom. Libanonské hnutie a izraelská armáda sa ostreľujú cez hranicu každý deň od vlaňajšieho októbra, keď Izrael zahájil vojnu v palestínskom Pásme Gazy v odvete za útok teroristickej organizácie Hamas na svoje územie. Situácia sa vyostrila po nedávnej sérii explózií pagerov a vysielačiek využívaných Hizballáhom a následnom izraelskom rozsiahlom bombardovaní Hizballáhu v Libanone.

Viac o téme: IzraelHizballáhHasan Nasralláh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu