Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Smutná správa! V Maďarsku zomrel ústavný právnik, ktorý sa pokúšal presadiť právo na eutanáziu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Vo veku 47 rokov zomrel v sobotu maďarský ústavný právnik Dániel Karsai, ktorému pred dvoma rokmi diagnostikovali smrteľné ochorenie ALS a ktorý sa usiloval presadiť v Maďarsku právo na eutanáziu. Na sociálnej sieti Facebook to v sobotu večer oznámil jeho brat Péter Karsai.

Podľa servera 444.hu Dániel Karsai v septembri 2023 oznámil, že ochorel. Amyotrofická laterálna skleróza (ALS) je progresívne degeneratívne ochorenie nervových buniek v mozgu a mieche. Mozog v dôsledku ochorenia napokon nie je schopný ovládať väčšinu svalov a pacient zostáva paralyzovaný pri zachovaní psychických a mentálnych schopností.Karsai podal žalobu na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu, aby dosiahol rozšírenie práva na rozhodnutie o ukončení života v Maďarsku, a tiež inicioval v tejto otázke referendum.

Karsai tvrdil, že úplný zákaz rozhodovať o konci života, platný v Maďarsku, porušuje jeho základné ľudské práva, najmä právo na sebaurčenie vyplývajúce z ľudskej dôstojnosti, a porušuje tiež zákaz neľudského a ponižujúceho zaobchádzania.Okolo Karsaiovho prípadu sa rozvinula obrovská spoločenská diskusia a navštívil ho aj prezident Tamás Sulyok.

Súd v Štrasburgu napokon Karsaiovo podanie zamietol, hoci tam vystúpil aj osobne. Jeho pokus o vypísanie referenda najskôr stroskotal na Národnej volebnej komisii (NVB) a potom aj na Ústavnom súde. Vládna strana Fidesz sa nepripojila k diskusii o tejto téme a v parlamente sa Karsaiovi predstavitelia Fideszu vyhýbali, pripomenul server 444.hu.

Viac o téme: úmrtieEutanáziaMaďarskoPrávnikDániel Karsai
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu