Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Víťazstvo FPÖ v Rakúsku dokazuje podľa Moskvy únavu z protiruských postojov

Marija Zacharovová Zobraziť galériu (2)
Marija Zacharovová (Zdroj: SITA/Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

MOSKVA - Víťazstvo krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) v nedeľňajších parlamentných voľbách podľa Moskvy dokazuje, že rakúska spoločnosť je už unavená z tzv. protiruských postojov. Vyjadrila sa tak v stredu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

"Víťazstvo slobodných v rakúskych voľbách odráža únavu (tamojšej) verejnosti zo smerovania vedenia krajiny, pokiaľ ide o protiruskú politiku, sankčné vojny a ničenie obchodných väzieb s našou krajinou," povedala Zacharovová."Rakúšania si ešte pamätajú časy, keď získavali fantastické bonusy zo vzťahov s našou krajinou, a nechápu, prečo by sa ich mali vzdať. Pravda začína prenikať na povrch, chápu, čo sa deje, takže tieto trendy budú naďalej naberať na sile," dodala.

Marija Zacharovová
Zobraziť galériu (2)
Marija Zacharovová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

Zacharovová to povedala v čase, keď rakúsky prezident Alexander Van der Bellen vyzval všetky parlamentné strany, aby sa vyhli "konfrontácii" a hľadali kompromisy pri koaličných rozhovoroch.Prorusky orientovaná FPÖ získala v nedeľných parlamentných voľbách 28,9 percenta hlasov a stala sa prvou krajne pravicovou stranou, ktorá zvíťazila v rakúskych parlamentných voľbách od konca druhej svetovej vojny. Druhú Rakúsku ľudovú stranu (ÖVP) podporilo 26,3 percenta voličov. Tretí sociálni demokrati (SPÖ) získali 21,1 percenta hlasov, liberálna strana NEOS 9,1 percenta a koaliční Zelení 8,2 percenta.FPÖ potrebuje na zostavenie vlády koaličného partnera, no zvyšné strany, ktoré sa dostali do parlamentu, už naznačili, že o spoluprácu s ňou nemajú záujem.

Viac o téme: RakúskoFPÖMarija Zacharovová.Protiruské postoje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu