Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Libanon nemá inú možnosť ako diplomaciu, uviedol libanonský premiér Nadžíb Míkátí

Libanonský premiér Nadžíb Mikátí
Libanonský premiér Nadžíb Mikátí (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Franklin II)

BEJRÚT - Libanon nemá inú možnosť ako diplomaciu. Uviedol to v nedeľu libanonský premiér Nadžíb Míkátí v reakcii na eskaláciu násilia medzi Izraelom a hnutím Hizballáh. Krajina podľa neho zažíva možno vôbec najväčšiu vlnu vysídľovania obyvateľov vo svojej histórii. Informuje o tom agentúra Reuters a AFP.

Míkátí po zasadnutí vládneho kabinetu upozornil, že v dôsledku stupňujúcich izraelských útokov na Libanon môže byť v krajine vysídlených až milión ľudí. Libanonský minister informácií Zijád Makárí počas zasadnutia vlády povedal, že Bejrút vyvíja diplomatické úsilie na dosiahnutie prímeria. "Premiér nezostáva pozadu, ale záležitosť nie je taká jednoduchá," dodal.

"Je isté, že libanonská vláda chce prímerie a každý vie, že (izraelský premiér Benjamin) Netanjahu šiel do New Yorku na základe predpokladu prímeria, no bolo prijaté rozhodnutie zavraždiť (vodcu Hizballáhu Hasana) Nasralláha," uviedol Makárí. Dlhoročný vodca Hizballáhu Nasralláh zahynul v piatok pri izraelskom útoku v libanonskej metropole Bejrút. Izrael tento týždeň prudko zintenzívnil letecké útoky na Libanon. Bombardovanie, ktorého cieľom sú podľa izraelskej armády pozície Hizballáhu, si doteraz vyžiadalo vyše 700 obetí.

Viac o téme: IzraelLibanonHizballáhNadžíb Míkátí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu