Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Izrael chce možnú ofenzívu proti Hizballáhu v Libanone vykonať čo najrýchlejšie

(Zdroj: SITA/Peter Kneffel/dpa via AP)

TEL AVIV - Izrael sa bude v prípade pozemnej ofenzívy proti proiránskemu hnutiu Hizballáh v Libanone snažiť o jej čo najrýchlejšie ukončenie, povedal v piatok novinárom nemenovaný predstaviteľ izraelských bezpečnostných zložiek. Informuje agentúra AFP.

O pozemnej invázii v Libanone hovoril tento týždeň náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi. Vojakov vyzval, aby boli na takúto možnosť pripravení. Nemenovaný predstaviteľ v piatok povedal, že na stole sú všetky možnosti. "Pokúsime sa to urobiť čo najkratšie," povedal podľa AFP izraelský predstaviteľ na margo možnej operácie. "Myslím, že to pripravujeme každý deň a určite to máme v našom súbore nástrojov," dodal. Tieto vyjadrenia prichádzajú v čase, keď silnejú výzvy na deeskaláciu a uzavretie prímeria na izraelsko-libanonskej hranici. Napríklad francúzsky prezident Emmanuel Macron v reakcii na odmietavý postoj Izraela k prímeriu nastolil možnosť zvolať zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN k tejto téme s cieľom "zvýšiť tlak". Izraelská armáda od začiatku týždňa podniká na Libanon najintenzívnejšie letecké útoky od vojny v roku 2006. Tvrdí, že sa zameriava na ciele Hizballáhu.

Dosiaľ si jej útoky vyžiadali vyše 700 obetí na životoch a podľa OSN je v krajine vysídlených už približne 118.000 ľudí. "Sme svedkami najsmrteľnejšieho obdobia v Libanone za poslednú generáciu a mnohí vyjadrujú obavy, že je to len začiatok," varoval v piatok humanitárny koordinátor OSN Imran Riza. Nálety podľa stanice BBC pokračovali aj v piatok. Armáda vo vyhlásení uviedla, že zaútočila na raketomety Hizballáhu na juhu Libanonu, ktoré militanti predtým použili pri vypálení rakiet na oblasť mesta Tiberias v Izraeli. Za uplynulé hodiny izraelské sily podľa nej podnikli útoky na desiatky skladov zbraní aj budovy patriace šiitskému hnutiu. Izraelský predstaviteľ tvrdí, že tieto útoky zabili mnoho militantov Hizballáhu a výrazne obmedzili vojenské kapacity tohto hnutia podporovaného Iránom. Zároveň odmietol obvinenia, že pri útokoch zomierajú vo veľkom počte aj civilisti. "Nie je to tak, že by zverejňovali mená mŕtvych. Mnohí z nich boli z Hizballáhu," povedal a obvinil Hizballáh aj z využívania civilistov ako ľudských štítov. Hizballáh začal útočiť na Izrael 8. októbra minulého roka, deň po tom, čo bezprecedentný útok militantného hnutia Hamas na juh Izraela vyvolal prebiehajúcu vojnu v Pásme Gazy.

Viac o téme: IzraelLibanonHizballáh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu