Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Kontroverzná poprava trojnásobného VRAHA: Miller (†59) mal ku koncu trpieť, OSN to označila za MUČENIE!

Alan Eugene Miller (†59) odsúdený na trest smrti dusíkovou hypoxiou
Alan Eugene Miller (†59) odsúdený na trest smrti dusíkovou hypoxiou (Zdroj: X/Jorge Flores Nava)

ALABAMA – V americkom štáte Alabama bola po vynesení rozsudku smrti vykonaná poprava nedýchateľným plynom. Podľa niektorých expertov išlo o nehumánny čin, a to aj napriek tomu, že odsúdeným bol trojnásobný vrah, ktorý chladnokrvne zabil svojich spolupracovníkov. Tento druh popravy bol v Alabame použitý len po druhý raz, pričom v oboch prípadoch mali nastať počas procesu usmrcovania problémy.

Odsúdený za vraždu v troch prípadoch pobudol na tomto svete o niečo dlhšie, ako sa pôvodne predpokladalo. Súdy rozhodli, že Alan Eugene Miller (†59) si nezaslúži už viac dýchať vzduch, ako ostatní ľudia. The Sun píše, že na trest smrti bol odsúdený už v roku 2022, no vtedy zlyhal pokus po aplikovaní injekcie so smrtiacou dávkou.  

Dusíková hypoxia 

Vo štvrtok 26. septembra sa už vraha podarilo zabiť. Tentoraz šlo o metódu dusíkovej hypoxie, teda úmrtia z nedostatku kyslíka. Na ústa a nos bola väzňovi priložená maska, cez ktorú prúdilo čoraz viac čistého dusíka. Nahromadenie tohto nedýchateľného plynu napokon spôsobilo smrť udusením.

V USA bola táto metóda použitá druhýkrát a aj v tomto prípade vyvolala mnoho otázok o humánnosti. V prvom prípade išlo o Kennetha Smitha, ktorý bol odsúdený na trest smrti za vraždu Elizabeth Sennetlovej z 18. marca 1988 v Colbert (Alabama).  

Miller vydýchol naposledy o 18:38 miestneho času v priestoroch väznice na juhu amerického štátu Alabama (nápravné zariadenie Williama C. Holmana v meste Atmore). Jeho posledné slová mali znieť nasledovne: "Nespáchal som nič, za čo tu teraz sedím."

Odsúdený bol pripútaný na vozík, pričom posledné dve minúty sa začal nekontrolovateľne triasť. Jeho telo sa začalo vzpierať. Ďalších zhruba šesť minút bol už pokojný, no ťažko dýchal. Napokon došlo k jeho zastaveniu. 

Brutálna vražda 

Miller bol odsúdený za zabitie Leeho Holdbrooksa (†32), Christophera Scotta Yancyho (†28) a Terryho Jarvisa (†39). Trojnásobná vražda sa mala odohrať dňa 5. augusta 1999 v meste Peleham. Odsúdený vstúpil do budovy spoločnosti Ferguson Enterprises, kde zastrelil kolegov Holdbrooksa a Yancyho. Následne sa presunul do Post Airgas, kde pôsobil u predošlého zamestnávateľa. Tam zabil Jarvisa. 

Podľa výpovede súdu vykazoval Miller príznaky paranoje. Brutálny čin spáchal po tom, ako si myslel, že ho kolegovia za chrbtom ohovárajú. Svedok jednej z vrážd ju opísal nasledovne: "Predtým, ako Miller spustil paľbu, svojej obeti povedal, že o ňom šíri klebety". 

Duševný stav 

Odsúdený sa najprv obhajoval, že v čase páchanie trestného činu bol nepríčetný, ale neskôr to stiahol. Všetky tri obete mali v tele niekoľko stôp po zásahu guľkou. Je teda zrejmé, že Miller sa neuspokojil len s jedným výstrelom. Pred pokusom o prvé usmrtenie (injekcia, 2022) trval na svojej nevine a prosil o prepustenie. Svedkovia na súde však nepochybovali, že je vinný. 

Podľa psychiatra bol Miller duševne chorý, no súd jeho stav neoznačil za dosť vážny na to, aby sa dal použiť ako obhajoba. Trest smrti bol vyhlásený po hlasovaní poroty v pomere 10:2. V obidvoch prípadoch popravy použitím dusíkovej hypoxie nastali u odsúdených nekontrolovateľné pohyby tela až zvýjanie.

Ako informovalo BBC, vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk vyhlásil, že poprava usvedčeného vraha inhalovaním dusíka, by sa mohla rovnať mučeniu. Poľutovanie nad spôsobom vykonania tejto popravy vyjadrila aj Európska únia.

Viac o téme: VrahUdusenieTrest smrtiUSAAlabamaAlan Eugene MillerDusíková hypoxia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu