Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Japonská loď zrejme po prvý raz preplávala cez sporný Taiwanský prieliv

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA (Mass Communication Specialist 2nd Class Marcus L. Stanley/U.S. Navy via AP, File))

TOKIO - Vojnová loď japonských námorných síl v stredu po prvý raz preplávala cez sporný Taiwanský prieliv, aby uplatnila svoju slobodu plavby v týchto vodách. Vo štvrtok to uviedla japonská verejnoprávna televízia NHK a ďalšie médiá, na ktoré sa odvolala agentúra AFP. Japonské ministerstvo obrany plavbu bezprostredne nepotvrdilo.

Komunistická vláda v Pekingu vníma Taiwan ako súčasť svojho územia a nárokuje si aj vody, ktoré tento ostrov s nezávislou vládou oddeľujú od pevninskej Číny. Naopak, Spojené štáty aj ďalšie krajiny argumentujú, že plavby cez Taiwanský prieliv sú bežné, a poukazujú na námorné právo.

archívne video

Heger po summite EÚ o budovaní vzťahov s Čínou a Taiwanom (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Japonský denník Jomiuri Šimbun s odvolaním sa na nemenované vládne zdroje napísal, že stredajšiu plavbu nariadil premiér Fumio Kišida z obavy, že nečinnosť po nedávnom prieniku čínskeho lietadla na japonské územie by mohla Peking povzbudiť k väčšej asertivite.

Washington a spojenci v poslednej dobe čoraz častejšie prekračujú 180-kilometrový prieliv v snahe posilniť jeho štatút medzinárodnej lodnej trasy, čo vyvoláva rozhorčenie Pekingu. V septembri preplávali cez Taiwanský prieliv dve plavidlá nemeckého námorníctva. Čína vtedy obvinila Nemecko zo stupňovania bezpečnostných rizík v tejto oblasti.

Japonsko je kľúčovým spojencom Spojených štátov a jeho údajná prvá plavba cez sporné vody sa uskutočnila po tom, ako Tokio v auguste označilo prvé potvrdené vniknutie čínskeho vojenského lietadla do svojho vzdušného priestoru za "vážne porušenie" suverenity Japonska.

Viac o téme: PlavbaJaponskoTaiwanTaiwanský prieliv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu