Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Taiwan zaznamenal vo svojom okolí rozsiahlu aktivitu čínskeho letectva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TCHAJ-PEI - Taiwan zaznamenal vo svojom okolí rozsiahlu aktivitu čínskeho vojenského letectva a námorníctva. Píše o tom agentúra AFP s odvolaním sa na taiwanské ministerstvo obrany. Taiwan dnes tiež odsúdil test čínskej medzikontinentálnej rakety nad Tichým oceánom. Čína považuje ostrov za vzbúreneckú provinciu a nevylučuje jeho pripojenie za použitia sily.

Taiwanská armáda zaznamenala za posledný deň pohyb v okolí ostrova ôsmich vojenských plavidiel a 43 armádnych lietadiel, z nich 34 vletelo do priestoru nad Taiwanským prielivom, ktorý si nárokuje ostrovný štát. "Situáciu sme sledovali a následne sme zareagovali," uviedlo taiwanské ministerstvo obrany.

archívne video

Nové startupy a spoločnosti budú môcť využívať technológie, ktoré ku nám budú prúdiť aj práve z Taiwanu (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

Čína posiela k Taiwanu takmer denne svoje lietadlá, bezpilotné prostriedky či lode. Spomínaný počet je nezvyčajne vysoký. V prvej polovici júla však Taiwan zaznamenal vo svojom okolí až 66 čínskych vojenských lietadiel za jeden deň.

V súvislosti so stredajším testom čínskej balistickej rakety taiwanské ministerstvo zahraničia vydalo vyhlásenie, v ktorom odsudzuje "neustále čínske vojenské aktivity v regióne, ktoré ohrozujú súčasný mierový stav". Taiwan vyzval Peking, aby sa správal racionálne a prejavil zdržanlivosť.

Peking považuje demokraticky spravovaný Taiwan za svoju provinciu a uvádza, že zjednotenie s ostrovom je nevyhnutné. Pre jeho dosiahnutie nevylúčil použitie sily, hoci vyhlasuje, že preferuje diplomatické riešenie. Predovšetkým USA sa vojenskou podporou ostrova snažia Čínu odradiť od rozhodnutia zabrať ho vojensky.

Viac o téme: ČínaTaiwanVojenské námorníctvoVojenské letectvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu