Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Afganské vládne hnutie Taliban sa chce stať členom skupiny BRICS

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Saifullah Zahir)

KÁBUL - Afganské vládne hnutie Taliban sa chce stať členom skupiny BRICS. Uviedol to hovorca hnutia pred októbrovým summitom BRICS v Moskve. Informujeme podľa stredajšej správy agentúry AFP.

"S fórom BRICS sú spájané krajiny s veľkými zdrojmi a najväčšie ekonomiky sveta, predovšetkým Rusko, India a Čína," uviedol hovorca afganskej vlády Hamdulláh Fitrat. "V súčasnosti s nimi máme dobré ekonomické vzťahy a obchodnú výmenu. Chceme rozšíriť naše vzťahy a byť súčasťou ekonomických fór BRICS," dodal. Vládu Talibanu neuznala oficiálne nijaká krajina sveta, napriek tomu si však buduje vzťahy s krajinami, ktoré skupinu BRICS založili, napríklad s Čínou a Ruskom.

BRICS sa nedávno rozšírila

Summit hospodárskej skupiny BRICS, ktorá zahŕňa aj napríklad Brazíliu či Juhoafrickú republiku, sa uskutoční koncom októbra v ruskej Kazani. BRICS sa nedávno rozšírila aj o Irán, Spojené arabské emiráty, Egypt a Etiópiu. Skupina sa k záujmu Talibanu ešte nevyjadrila. Moskva a Peking už vyjadrili svoju pripravenosť investovať do komerčných projektov v Afganistane a spolupracovať s talibanskými úradmi v boji proti odnoži militantnej skupiny Islamský štát pôsobiacej v Afganistane, ktorá je známa ako Islamský štát-Chorásán.

Viac o téme: ČlenstvoAfganistanBRICS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu