Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Izrael zasiahol šiitskú obec v prevažne kresťanskom regióne Libanonu

Útoky v Libanone
Útoky v Libanone (Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla)

BEJRÚT - Izraelská armáda v stredu vôbec po prvý raz pri svojich útokoch na Libanon zasiahla aj horskú dedinu severne od Bejrútu. O život prišli najmenej traja ľudia a ďalších deväť bolo zranených. S odvolaním sa na libanonské ministerstvo zdravotníctva o tom informoval denník L'Orient-Le Jour (OLJ).

Izrael medzičasom oznámil, že na juhu Libanonu a v údolí Bikáa na východe krajiny podniká "rozsiahle" útoky na bašty proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh.

archívne video

Izraelská armáda objavila tunely, v ktorých Hamas zadržiaval rukojemníkov (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Podľa OLJ citujúcich obyvateľov zasiahnutej dediny Majsara cieľom útoku bol zrejme dom príbuzných príslušníka Hizballáhu Alího Amra zabitého 4. augusta pri izraelskom útoku na dedinu Húla v južnom Libanone. Ako terč útoku sa podľa iných libanonských médiá uvádza šiitský šejk Muhammad Amro, ktorý v rámci Hizballáhu zodpovedá za sektor Sever a pohorie Libanon.

Rakety, ktoré dopadli na územie obce, zasiahli jeden dom a kaviareň a poškodili ich, uviedli očití svedkovia pre libanonské médiá. Predpokladá sa, že počet obetí a zranených sa ešte môže zvýšiť, lebo pod ruinami zničených budov mohli uviaznuť ešte ďalší ľudia.

V Majsare žije prevažne obyvateľstvo hlásiace sa k šiitskej vetve islamu. Táto horská oblasť je však obývaná najmä maronitskými kresťanmi. Od hlavného mesta Bejrút ju delí asi 25 kilometrov a od hraníc s Izraelom viac ako 100 kilometrov.

Viac o téme: IzraelLibanonKresťanský regiónŠiitska obec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu