Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Štyri krajiny pohrozili Talibanu žalobou na MSD pre porušovanie práv žien

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

NEW YORK - Nemecko, Austrália, Kanada a Holandsko v utorok pohrozili radikálnemu islamistickému hnutiu Taliban, ktoré vládne v Afganistane, žalobou na Medzinárodnom súdnom dvore v súvislosti s pokračujúcim porušovaním práv žien v krajine. Informuje agentúra DPA.

Podľa návrhu vyhlásenia, ktoré má agentúra DPA k dispozícii, krajiny oficiálne pripomenuli Talibanu jeho povinnosť dodržiavať práva žien uvedené v Dohovore o odstránení všetkých foriem diskriminácie žien, ktorého zmluvnou stranou je aj Afganistan.

archívne video

Taliban rokuje v Nórsku (Zdroj: profimedia.sk)

"Opakovane sme vyzvali Afganistan a Taliban, aby dodržiaval ľudské práva všetkých obyvateľov Afganistanu a zrušil všetky obmedzenia práv žien a dievčat vrátane ich práva na vzdelanie," uvádza sa vo vyhlásení. "Situácia sa však nezlepšila, naopak, naďalej sa zhoršuje. Ženy a dievčatá v Afganistane si nezaslúžia nič iné ako úplne uplatňovanie svojich ľudských práv."

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková sa na okraj Valného zhromaždenia OSN v New Yorku v tejto veci plánuje v stretnúť so svojimi rezortnými kolegyňami z Austrálie a Kanady Penny Wongovou a Mélanie Jolyovou, ako aj s holandským ministrom zahraničných vecí Casparom Veldkampom.

Taliban ovládol Afganistan pred troma rokmi počas chaotického sťahovania vojenských jednotiek USA a ich spojencov z krajiny. Odvtedy hnutie zaviedlo sériu opatrení, ktoré významne obmedzujú práva žien. Ženy majú zakázané študovať po dovŕšení 12 rokov, verejne sa vyjadrovať, pohybovať sa bez mužského sprievodu a na verejnosti musia byť zahalené.

Viac o téme: HrozbaPorušeniePráva žienTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu