Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

Izraelská vláda vyhlásila výnimočný stav! Útoky si vyžiadali už najmenej 350 obetí vrátane detí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Peter Kneffel/dpa via AP)

TEL AVIV - Izraelská vláda v pondelok vyhlásila v celej krajine výnimočný stav po zintenzívnení bojov medzi izraelskou armádou a militantným hnutím Hizballáh v Libanone. Potrvá do 30. septembra, pričom armáda doposiaľ nevydala žiadne pokyny. Informuje o tom agentúra DPA, AFP a Reuters.

Izrael v pondelok ráno spustil sériu leteckých útokov na ciele Hizballáhu v Libanone. Izraelská armáda (IDF) v pondelok večer ozrejmila, že letecké útoky v Libanone zasiahli za uplynulých 24 hodín "vyše 1100 cieľov" vrátane "budov, vozidiel a infraštruktúry", v ktorej hnutie ukrýva rakety, odpaľovacie zariadenia, drony a ďalšiu teroristickú techniku.

"Dnešok je významným vrcholom. V tento deň sme vyradili z prevádzky desiatky tisíc rakiet a presnej munície (hnutia). To, čo Hizballáh budoval 20 rokov od druhej libanonskej vojny, teraz naozaj ničí IDF," zdôraznil izraelský minister obrany Joav Galant. Pondelkové útoky na juh a východ Libanonu si podľa libanonského ministerstva zdravotníctva vyžiadali najmenej 350 obetí vrátane 24 detí. Ďalších 1246 osôb utrpelo zranenia.

Egypt vyzval svetové mocnosti a OSN na zastavenie eskalácie napätia v Libanone

Egyptské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok vyzvalo svetové mocnosti a Bezpečnostnú radu OSN, aby okamžite zasiahli a zastavili "nebezpečnú izraelskú eskaláciu v Libanone". Informuje o tom agentúry AFP. Izraelské letecké útoky si v pondelok v Libanone vyžiadali 356 obetí vrátane 24 detí, uviedlo libanonské ministerstvo zdravotníctva. Káhira upozornil, že by to mohlo viesť k "regionálnej vojne". Egyptské ministerstvo zahraničných vecí opätovne vyjadrilo solidaritu s Libanonom a potvrdilo, že "odmieta akékoľvek narušovanie suverenity a územia Libanonu".

Turecká diplomacia upozornila, že izraelské útoky na Libanon môžu uvrhnúť Blízky východ do ešte väčšieho chaosu. "Je nevyhnutné, aby všetky inštitúcie zodpovedné za udržiavanie medzinárodného mieru a bezpečnosti, najmä Bezpečnostná rada OSN, ako aj medzinárodné spoločenstvo bezodkladne prijali potrebné opatrenia... Krajiny, ktoré bezvýhradne podporujú Izrael, pomáhajú (izraelskému premiérovi Benjaminovi) Netanjahuovi prelievať krv za jeho politické záujmy," dodala Ankara. Na urýchlenú schôdzku arabských lídrov v rámci Valného zhromaždenia OSN v New Yorku vyzval po útokoch v Libanone iracký premiér Muhammad Šijá Súdání.

Viac o téme: Výnimočný stavIzraelHizballáh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu